Почетак пројекта ХОРИС - Коњичке руте Срем и потписивање Партнерског споразума партнера на пројекту

величина слова

18. септембар 2017.

Дана 11.9.2017. године у општини Нијемци у Републици Хрватској, општина Рума је потписала Партнерски споразум са партнерима на пројекту ХОРИС: општином Нијемци, Коњогојским удружењем Вранац из Нијемаца, Коњичким клубом Срем из Сремске Митровица и Средњом пољопривредно-прехрамбеном школом Стеван Петровић-Бриле из Руме. Партнерски споразум представља надоградњу Уговора о додели бесповратних донација који је општина Нијемци као носилац пројекта склопила са Агенцијом за регионални развој републике Хрватске као Управљачким телом програма Интерег Ипа Србија - Хрватска у оквиру којег се пројекат ХОРИС и спроводи.

Пројекат ХОРИС представља резултат дугогодишње сарадње и анализе која је показала да се на подручју Срема и на подручју Вуковарско- сријемске жупаније крију потенцијали за развој обједињене туристичке понуде која би се темељила на заједничкој богатој коњичкој традицији. На темељу тога, Управљачка тела Интерег програма су ХОРИС препознала као веома значајан пројекат за цео регион и одобрила су његову имплементацију у периоду од наредне 2 године у укупном износу од 1.417.632,24 евра.

Поред тога што је ово први пројекат општине Рума који се финансира из Интерег Ипа Србија-Хрватска програма, имплементација ХОРИСа за њу представља значајан инфраструктурни и стратешки подухват. Поред изградње инфраструктурних и људских капацитета како би се створили услови за развијање богате туристичке понуде и имплементацију услуге хипотерапије , пројекат ХОРИС обухвата и израду свеобухватног и обимног Стратешког документа за развој туризма који ће покрити цео регион Срема и Вуковарско-сремске жупаније. Као такав, он ће обухватити све општине Срема, њихове проблеме, потребе и предлоге за развој туризма у региону Срема.

Званичан почетак пројекта ХОРИС је 1.9.2017. године и пројектни тим са српске стране је већ интензивно кренуо са имплементацијом пројектних активности.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001