Articles

Одржана седница Штаба за ванредне ситуације Општине Рума

величина слова

18. септембар 2017.

ŠtabШтаб за ванредне ситуације Општине Рума заседао је јутрос у Градској кући. Тема седнице Штаба је била анализа рада надлежних служни након јучерашњег олујног времена и првобитна процена причињене штете.

Комадант Штаба за ванредне ситуације и председник Општине Рума Слађан Манчић похвалио је ефикасан рад свих надлежних служби, јавних предузећа и установа које су јуче учествовале у санирању последица олујног ветра.

"Невреме је погодило целу општину, али је сам град био епицентар олујног удара. Све надлежне екипе су већ у првом сату након невремена биле на терену и на мој захтев рађена је санација штете по приоритетима. Желели смо да оспособимо све саобраћајнице и ту смо највеће проблеме имали у Железничкој улици где је пало петнаестак стабала, као и у центру града код пекаре "Фруштук" где су од пада дрвета оштећена и два аутомобила. На сву срећу у јучерашњем невремену није било повређених људи, али је причињена знатна материјална штета. Све јавне установе и објекти, а ту пре свега мислим на поједине градске и сеоске вртиће и школе, који су били на удару, су осигурани, па ће штета бити надокнађена кроз осигурање", изјавио је Манчић и додао да радници Одељења за инспекцијске послове Општине Рума од јуче обилазе терен и да ће сва места која нису још увек безбедна бити јасно обележена.

Председник Манчић се захвалио и грађанима који су јуче помогли надлежним екипама у рашчишћавању терена.

"Дугујемо велику захвалност свима који су помогли. Посебно бих истакао становнике Железничке улице у Руми, где је највећа штета и причињена. Обишао сам јуче ту улицу, људи су изашли из својих кућа и помогли у уклањању грања и палих стабала и веома смо им захвални на томе. Иначе, поломљена стабла ћемо одложити на плато ЈП "Стамбено", а касније ћемо то дрво као огрев поделити, преко Центра за социјални рад, социјално угоженом становништву", рекао је Манчић.

Пут Рума - Буђановци је јуче једно време био затворен због пада велике тополе на ову путну деоницу. Захваљујући ватрогасно-спасилачкој служби, ЈП "Комуналац" и екипама "Водевојводине" стабло је уклоњено са пута и саобраћај је нормализован. Надлежне екипе су од јуче на терену и санирају оборену путну сигнализацију.

Јуче је причињена и штета на електро инсталацијама те су поједини делови града били без струје, али због тога и виши делови града без воде. Екипе електродистрибуције су синоћ 1 сат након поноћи санирале оштећења на мрежи, након чега је успостављено и поновно водоснабдевање.

Велика материјална штета је причињена и на Градском гробљу у Руми. Трошкове оштећења десетак споменика, који су поломљени услед пада дрвета, сносиће ЈП "Комуналац", осталих тридесетак споменика су оштећени у налетима ударног ветра.

На седници је одобрена и набавка опреме за Ватрогасно - спасилачку јединицу у Руми у износу од 420.000 хиљада динара.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian