Румљани уживали у прози и стиховима савремених српских књижевника

величина слова

18. септембар 2017.

BibliotekaКњижевном трибином у читаоници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић", у петак 15. септембра, затворена је прва Књижевна колонија "Рума 2017".

Колонија је имала регионални значај јер су угледни српски књижевници у току прошле седмице одржали низ књижевних трибина у градовима Срема.

У читаоници Градске библиотеке пред бројном румском књижевном публиком су говорили, читали и рецитовали учесници колоније: Владислава Гордић Петковић - преводилац, Михаило Пантић - прозни писац, Слободан Зубовић - песник и есејиста, Душко Новаковић - песник, Драган Пурешић - преводилац, Ласло Блашковић - песник и есеијиста, а модератор књижевне вечери је био Милета Аћимовић Ивков - књижевни критичар.

Михаило Пантић, прозни писац и универзитетски професор се у име колега књижевника захвалио домаћинима на гостопримству и подршци коју је Општина Рума дала првој књижевној колонији.

 

Knjizevna tribina"Први мој утисак је сусрет са читаоцима, јер ја спадам међу оне писце који мисле да је читање важнија радња у човековом животу од писања. Толико је великих књига написано тако да можемо без ових који се тренутно пишу, али не можемо без тих које су већ написане. Овде смо имали прилику да се међусобно дружимо, што се данас некако изобичајило и да то чинимо у једном амбијенту који је за мене потпуно необично. Ја сам човек који цео живот живи на трећем спрату и посматра свет отприлике са те висине, а сад сам био у прилица да у једном рајском, лепом простору, у шетњи у шуми или на пропланку поред језера разговарам са мојим колегама", рекао је Пантић.

"Важан утисак ми је и тињајућа, културна свест која се не види на први поглед, али кад одете у библиотеку видите да она ипак постоји, да се чувају та места где се реч и даље цени, јер данас се све обезвредило", напоменуо је Пантић.

Песник и есејиста Ласло Блашковић који је учествовао је на бројним књижевним колонијама код нас и у свету, наглашава да је амбијент излетишта Борковац, у коме су књижевници били смештени, изузетно инспиративан.

"За нас књижевнике су драгоцена окупљања и дружења и размена искустава са колегама. Неколико дана проведених у Руми и Борковцу је сигурно све нас инспирисало и нешто од тога ће се сигурно преточити на хартију. По овом моделу у Руми желимо да организујемо књижевне колоније и у другим местима у Србији. Интересовање већ постоји, а у сарадњи са Министарством културе тој манифестацији би могли да дамо и међународни карактер", рекао је Блашковић.

На књижевној трибини, која је трајала дуже од сата, публика је уживала у прози и стиховима савремених српских књижевника, али и стиховима британских песника које је рецитовао Румљанин Драган Пурешић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001