„Плакатирање геноцида“ - Изложба која опомиње у Завичајном музеју до 6. октобра

величина слова

18. септембар 2017.

IzlozbaУ Завичајном музеју Рума у петак је свечано отворена изложба „Плакатирање геноцида“, која посредством историјских плаката, сликовито и веродостојно илуструје терор усташких и нацистичких власти власти и страдање становништва Срема у периоду 1941–1945. године.

Аутор изложбе, др Драго Његован, користио је плакате из фондова Музеја Војводине, али и оне из збирки других музејских и архивских установа попут Музеја архиве Срема, библиотеке Матице српске, архива Српске академије наука и уметности у Карловцима, Завичајног музеја Земун.

"Ова изложба говори да су се та наказна идеологија и Независна држава Хрватска у оквиру нацистичког пројекта Нове Европе хвалили својим злочинима и објављивали су у функцији застрашивања, пропаганде, све које су побили, цивиле, осудили без икакве расправе на смрт. То су све оригинални документи, производи немачке оружане силе и Независне државе Хрватске. Дужност савременика је да се подсећамо тих периода, да препознајемо и у данашњици на свим странама оне идеје и идеологије које томе личе или које томе воде", рекао је др Његован и додао да смо данас сведоци повампирења тих идеја и многе од ових плаката са потписом „За дом спремни“ данас можемо да видимо у суседству што је врло опомињујуће.

Hitler"Хитлер када је дошао на власт није био оно што је био на крају, велики светски ратни злочинац, али се могло претпоставити. Тако је са сваком идејом да се неки народ истреби, а усташка идеологија је била да се трећина Срба побије што је највише рађено 42. године, да се трећина превери о чему сведочи овај плакат што је штампала Ђаковачка бискупија и да се трећина протера, као што је и учињено. Ово је подсећање историјским фактима на једно зло време", рекао је аутор изложбе.

У Завичајном музеју је изложено је преко 70 плаката а изложбу су омогућили Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Градска управа за културу Новог Сада и Општина Рума.

"Мислим да је ово један изузетан догађај из више разлога. Реч је о изложби која људима отвара странице које су давно биле запретене у архивима и осветљава једно страшно трагично време. У Срему је 1942. за мање од месец и по дана, од средине августа до средине септембра, убијено преко шест хиљада људи. Њихова жртва је кроз време била углавном заборављена с једне стране, а са друге стране дошло је време у којем су они који су били злочинци покушали да се представе као праведници. Зато су овакве изложбе изузетно важне. Оне су истовремено и болно заслужено сећање на жртве, али у исто време су опомена да се никада не сме дозволити да крвници, џелати постану свеци или да они који су починили овако страшан злочин буду праведници", поручио је помоћник покрајинског секретара за културу Ђорђе Вукмировић.

IzlozbaИзложбом o тешким периоду наше историје у времену од 1941. до 1945. године, желимо да подигнемо културу сећања, која није на неком завидном нивоу, казала је директорица Завичајног музеја у Руми Снежана Јанковић.

"Ова изложба је део програмске целине коју је Завичајни музеј припремио за овај септембар. Врло брзо ћемо уприличити и изложбу о народним херојима, а затим и представити Зборник радова о почетку рата и 1941. години у Војводини", изјавила је директорица Завичајног музеја у Руми Снежана Јанковић.

Румска публика ће имати прилику да изложбу посети и погледа до 6. октобра 2017. године, а улаз је слободан.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001