Положени венци на спомен плочу Вукашину Биволаревићу Волфу

величина слова

1. септембар 2017.

Полагање венацаБорачка удружења, удружења пензионера, породица Биволаревић и грађани из свих сремских општина присуствовали су данашњој свечаности у Стејановцима, где су традиционално положени венци на спомен плочу Вукашину Биволаревићу Волфу, на мосту размене код Стејановаца.

Венци су положени у знак сећања на размену заробљеника, партизана и Немаца 1943. године на стејановачком путу. Биволаревић је тада разменио 28 немачких војника, за 64 партизана(према неким изворима 62). О историјским околностима и самој размени пред окупљеним грађанима је говорио Томислав Милић председник СУБНОР Општине Рума. Милић је подсетио да је то била прва званична размена са заробљеника са Немцима на овим просторима.

У име Општине Рума венце је положио председник СО Рума Стеван Ковачевић и том приликом истакао да је дужност нашег народа да негује своју традицију слободарских идеја и сећање на догађаје који су обележили нашу славну историју.

"Народ овог краја је у време најстрашнијих покрета окупаторских фашистичких снага имао респектибилан Народноослободилачки покрет, јер сама чињеница да су окупатори били принуђени и пристали да преговарају о размени сведочи да је Народноослободилачки покрет овде имао своју тежину и да је имао значајну историјску улогу. Ја вас позивам да се и у наредним годинама сабирамо на овом месту уз подсећање на жртве фажизма и хероје нашег Народноослободилачког покрета уз поклич „Нека је вечна слава палим борцима, живела Србија“, поручио је Ковачевић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001