Example of Table Blog layout (FAQ section)

Реализација пројекта "Локални грађански монитор“

величина слова

31. август 2017.

Okrugli stoОпштина Рума је узела учешће у пројекту "Локални грађански монитор“. Пројекат се спроводи уз подршку Центра за европске политике, Београд и Центра за локалне демократије, Суботица, а циљ је афирмација добре локалне праксе у области приступа информацијамa од јавног значаја са посебним освртом на искуства и праксу у општинама Рума, Кањижа, Сомбор, Бачка Топола и граду Суботица.

Област приступа информацијама од јавног значаја једна је од најзначајних области у оквиру процене постигнутих резултата и планирања мера Реформе јавне управе у Србији (2018-2020).

Проактивна транспарентност, принцип који афирмише и Стратегија реформе јавне управе Србије, подразумева правовремено објављивање докумената и пружање разумљивих информација грађанима на увид, а формат у примени - Информатор о раду и његов садржај дефинисани су Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја и обухватају информације које у свом раду користe или производe органи јавне власти, каже  директорица суботичког Центра за локалне демократије Станка Параћ Дамјановић.

Stanka Parac"У фокусу пројекта ће бити принцип јавне одговорности тј. доступности информација од јавног значаја. Такође, желимо да промовишемо приступ Општине Рума пројекту Партиципативно буџетирање као пример добре праксе, како би и неке друге општине могле да примене искуства Руме", изјавила је Станка Параћ Дамјановић.

Принцип проактивне транспарентности у потпуности је у складу са принципима отворене управе које прокламује и иницијатива Партнерства за отворену управу, међународном програму којем је Србија приступила 2015. године.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001