Партиципативно буџетирање - Предлагање пројектних идеја од 4. до 10. септембра

величина слова

30. август 2017.

Tim za Participativno budzetinjeРума креће у нови циклус пројекта Партиципативно буџетирање у коме грађани Општине Рума сами предлажу и бирају пројекте које ће локална самоуправа уврстити у буџет и реализовати у наредној години.

У понедељак 4. септембра званично почиње прикупљање предлога које ће трајати до 10. септембра. Упитник/анкетни листић се може преузети и попунити у Услужном центру - Орловићева бр. 5 сеоским месним канцеларијама.

Tакође, електронска верзија упитника ће бити доступна од понедељка 4. септембра на нашој интернет презентацији, као и e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. на који ће се слати предлози.

Тим Општине Рума за Партиципативно буџетирање одржао је данас у Градској кући конференцију за медије, на којој је координатор Тима Драган Косановић говорио о овогодишњем плану реализације пројекта.

"Спроводимо један амбициозан пројекат, који је већ препознат од грађана и за који смо као локална самоуправа добили бројне похвале, пре свега за транспарентност. Позвао бих све грађане наше општине, али и сва удружења и организације да се и ове године активно укључе у Партиципативно буџетирање, прво у само предлагање које је од 4. до 10. септембра, а након утврђивања листе предлога и у гласање које је ове године планирано од 20. до 30 септембра. Ни ове године нисмо новчано ограничавали пројекат, ипак, желимо да апелујемо на грађане да предложени пројекти буду реално оствариви", изјавио је Косановић и поручио да ће се листа са коначним предлозима предати Одељењу за финансије, привреду и пољопривреду до 6. октобра, како би се испоштовао буџетски календар.

Tim za participativno Подсетимо 2015. године су у пилот пројекту Партиципативно буџетирање изабрана три пројекта која су се наредне године реализовала, а то су: Санирање објекта јаслице У.П.В.О "Полетарац" у Руми; Постављање теретане на отвореном у парку поред ОШ "Вељко Дугошевић" у Руми; Реконструкција трим-стазе и мобилијара у излетишту "Борковац". Вредност пројеката је била 3,8 милиона динара.

Наредне 2016. године у пројекту партиципативно буџетирање учешће је узело чак 2.629 грађана румске општине а у Одлуку о буџету за 2017. годину је уврштено пет предлога, три у граду и два у селима румске општине. За финансирање тих пет предлога издвојено је око 20. милиона динара.

Пројекат Ормарићи за ђаке - ОШ „Вељко Дугошевић“ је завршен и након кречења, које је у току, биће постављени ормарићи.

Реализован је и пројекат Мој Паркић-Мој Бродић-санација и реновирање, док су у завршним фазама поступци везани за пројекте Пешачко-бициклистичке стазе Жарковац-Путинци; Авантура парк за децу у вртићу "Коцкица" и уређење центра Хртковаца.

Пешачко-бициклистичка стаза Жарковац-Путинци и уређење центра Хртковаца су најкомплекснији пројекти, који су захтевали обимну пројектно-техничку документацију, али и та два пројекта Општина Рума ће успешно реализовати. Уређење центра Хртковаца је пројекат који је подељен у две фазе, па ће се цео посао окончати 2018. године.

Eko ucionicaВажно је напоменути да је захваљујући Партиципативном буџетирању школа у Никинцима добила Еко учионицу на отвореном.

"То је прошле године био је један од предложених пројеката који није добио довољан број гласова, али је Општина Рума изашла у сусрет никиначким школарцима и заједно са Покрајином финансирала изградњу Еко учионице у дворишту основне школе. То је заправо одличан пример колико је Партиципативно буџетирање важно за локалну заједницу, али и јасан показатељ да Општина Рума није ниједан добар предлог одбацила и заиста смо веома захвални грађанима на њиховом учешћу у предлозима. Желимо да и ове године то буде тако, да грађани доживе Партиципативно буџетирање као нешто своје и да касније се тако опходимо и према реализованим пројектима. То кажем пре свега јер смо и након недавне санације Бродића паркића поново имали вандалске упаде у поменуто дечије игралиште", рекао је Косановић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001