45. Ликовна колонија "Борковац" - Вајари у првом плану

величина слова

28. август 2017.

Likovna kolonija 45По 45. пут у нашем граду се одржава Ликовна колонија "Борковац". Традиционална манифестација ове године окупила је познате српске уметнике који лични артистички исказ дефинишу кроз стилску и медијску форму сликарско-вајарских техника насталих током деценија прве половине прошлог века: реди-меид (ready made), асамблаж (asammblage), колаж.

Седмодневна ликовна колонија је почела прошле среде, а у прелепом амбијенту румског излетишта Борковац, по коме колонија и носи име, стварају еминенти вајари Вукашин Миловић, Славко Живановић, Миодраг Млађовић, Милош Раденковић, Томислав Тодоровић, Милош Шарић, Жељко Радић и Бранислав Црвенковић.

U radu"Очекујемо врло квалитетне радове и сам реноме учесника овогодишње колоније даје нам за право да тако нешто очекујемо. Реч је о еминентним ауторима, професорима Универзитета, који своје знање преносе младим уметницима. Румљани ће радове са овогодишње колоније, традиционално, имати прилике да виде на изложби крајем године", изјавио је музејски саветник Завичајног музеја Рума Драгомир Јанковић.

Један од учесника овогодишње колоније, уједно и селектор, је и академски вајар Вукашин Миловић, који је већ био победник ликовне колоније "Борковац".

V.MilovicMilos Saric"Овогодишња изложба је тематска, али је уметницима дата потпуна слобода, а много тога зависи од материјала и алата који им је доступан. Иако, не знамо унапред шта ћемо правити, добро смо се снабдели материјалом на локалном отпаду, тако да нема сумње да ће бити прегршт занимљивих радова", истакао је Миловић.

Toma TodorovićВајар Томислав Тодоровић ће се румској публици представити са радовима од стакла.

"У вајарству човек мора увек да буде физички вредан. У раду са стаклом нема великог физичког напора, но, уметничка креација је подједнако тешка и када има физичког приступа и када он изостаје. Ја сам већи део посла за колонију у Руми одрадио у свом атељеу у Београду, тако да боравак у ликовној колонији користим за завршне детаље на скулптурама", рекао је Тодоровић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001