Обнова православне цркве у центру Руме

величина слова

16. август 2017.

Obnova crkveСаборни храм Силаска Св. Духа на апостоле – Грчка црква у Руми, налази се у фази велике обнове након више од 110 година. Овако обимну обнову храма задњи пут је извршио познати архитекта са краја 19. и почетка 20. века Херман Боле давне 1903. – 1905. године, када је у храму постављен вредан споменик културе – иконостас који је својом руком осликао Урош Предић.

Радови који су тренутно у пуном јеку, обухватају целокупну санацију статике храма, пресецање зидова због заустављања капиларне влаге, израду целокупне фасаде на храму, обнову унутрашњих зидова која подразумева малтерисање и израду целокупног зидног сликарства по нацртима Хермана Болеа из 1904. године, изградњу капеле посвећене Св. Стефану Дечанском, изградњу амфитеатра у порти храма, као и објекта за паљење свећа.

Ових дана се приводе крају радови на санацији статике храма – санирање пукотина и пресецање зидова храма – као и радови на детаљној обнови звоника на храму – постављање конструкције и бакра на капу звоника, и обнова звона.

У наредној години је планиран наставак радова на малтерисању спољних зидова и изради фасаде на целокупном храму, као и радови на обнови унутрашњег зидног сликарства.

Unutrašnjost crkveХрам се налази под заштитом Завода за заштиту споменика културе и сваки посао који се ради захтева обнову сваког детаља који већ постоји, али и оних детаља који су годинама уназад нестали, а налазе се у оригиналним нацртима из 1904. године, те радови споро напредују. Ово обраћање пажње на сваки детаљ у обнови храма не захтева само пропис Завода, него морал и нашу обавезу према нашим прецима који су себе уградили у овај храм.

Настојања су да потребне радове на обнови храма завршимо до краја 2018. године, када бисмо на велики јубилеј - 100 година од присаједињења Срема Мајци Србији – приступили освећењу обновљеног храма Силаска Св. Духа на апостоле – Грчке цркве. Да би у настојању успели, потребно је обезбедити материјална средстава, али верујемо у милост Божију и добру намеру добрих људи. Грађевински одбор при храму, труди се да прикупи све што је потребно да би се радови урадили квалитетно, дуготрајно и да би сви они који раде на обнови храма били финансијски испоштовани. Општина Рума подржала је обнову значајним средствима из буџета те радове планирамо и изводимо много брже.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001