Отворен HISPA центар у Дому здравља Рума

величина слова

12. јул 2017.

HISPA центар РумаДом здраља Рума придружио се HISPA - удружењу центара за хипертензију и превенцију инфаркта и шлога, односно кардиоваскуларних обољења.

HISPA представља мрежу високо стручно оспособљених и савремено опремљених специјализованих центара за дијагностику и лечење веома угрожених и тешких кардиоваскуларних болесника на територији Републике Србије и Балкана.

Начелник Службе за здравствену заштиту одраслог становништва, доктор медицине Емилија Освалд, каже да је основна идеја овог Центра превенција оних кандидата који би у будућности били озбиљни болесници из кардиоваскуларних области.

„Улога лекара је да препознају те пацијенте. Наши пацијенти се често крећу у затвореном кругу здравственог система, а ово нам је прилика да помогнемо индивидуално, сваком пацијенту и то је оно што нам недостаје, да се истакне један однос између лекара и пацијента где се пацијент осећа да смо му посветили пажњу коју он заправо и заслужује. Од Удружења HISPA ћемо добити помоћ не само у смислу едукације, подршке и знања, већ и у смислу техничке подршке, где ће Центар моћи да функционише неометано у смислу дијагностичких процедура. Очекујем да ће HISPA центар у Дому здравља Рума у потпуности заживети у наредних месец дана“, рекла је доктор Емилија Освалд.

Небојша ТасићПроф. др Небојша Тасић, председник Удружења HISPA и помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" у Београду каже да сваки други становник Србије умире од инфаркта и шлога.

„Из ових разлога је и формирано Удружење. Овај центар је примарно конципиран да помаже пацијентима. Наша идеја је да идентификујемо, дијагностикујемо и дугорочно пратимо болеснике са повишеним кардиоваскуларним ризиком и да покажемо пацијентима да уколико воде квалитетан живот и ако на време уочимо њихове проблеме и адекватно их дијагностикујемо и креирамо лични програм и затим их на адекватан, савремен начин лечимо, они могу да доживе удобну и безбедну старост. Основни мото нашег Удружења је спречити или одложити болест. Основна улога је да покажемо да снижење кардиоваскуларних ризика, то су ризици да неко доживи инфаркт и шлог у наредних десет година, буду веома мали и да ти болесници воде један уредан и здрав живот. Ми се примарно бавимо превенцијом кардиоваскуларних обољења, али смо веома свесни да фактори ризика који доводе до инфаркта и шлога су слични, ако не и исти, факторима ризика који доводе до великог броја карцинома и других менталних и соматских обољења. Ту пре свега мислим на недовољну физичку активност, пушење, стрес и желомо да утичемо на све то на један специфичан, персонализован начин и са друге стране мудтидисциплинарно у сарадњи лекара различитих специјалности као што су ендокринолози, неуролози, кардиолози, специјалисти опште медицине, нутриционисти, фармаколози, тако да имамо један јасан, конкретан програм за сваког пацијента појединачно“, рекао је проф. др Небојша Тасић.

 

Прикључењем HISPA удружењу Дом здравља Рума добија стручну, савремену подршку тако да ћемо имати простора и могућности за један креативан и стручан рад, рекао је специјалиста интерне медицине др Мирослав Милошевић.

„Ми већ имамо превентивни центар, али ово је нешто што долази као стручна методолошка подршка, значи један виши ниво превентивих прегледа, услуга и саветовања ризичних пацијената“, изјавио је др Мирослав Милошевић.

Никола ИвановићНикола Ивановић, лекар специјалиста из Опште болнице у Сремској Митровици и регионални координатор HISPA центра за Срем истакао је да HISPA како у Срему тако и у целој Србији има јасне резултате.

„То је практично продужење живота пацијената уз одржавање квалитета тог живота. Ради се о пацијентима који су у највећем ризику од инфаркта и шлога, а све услед тога што се на време не поведе рачуна о факторима ризика који доводе до тог крајњег исхода, а то су хипертензија, високе вредности липида, дијабетес који није добро регулисан. Имамо сјајне резултате са пацијентима и сви су задовољни јер се потенцира непосредни однос између пацијента и лекара где смо ми њима доступни у сваком погледу и где они добијају уз фармаколошку терапију и друге нефармаколошке видове лечења. Пацијетни добијају индивидуалне препоруке за начин исхране, физичке активности и друге видове као што је музикотерапија, значи свобухватан приступ који даје резултате“, изјавио је координатор за Срем, Никола Ивановић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001