Бицикли за геронто-домаћице

величина слова

6. јул 2017.

Геронто-домаћице, директро КрасићЦентар за социјални рад Општине Рума у оквиру услуге Помоћ и нега у кући има и програм геронто-домаћице, услугу помоћи за стара инвалидна лица.

Локална самоуправа је обезбедила 22 бицикла, апарате за мерење притиска и торбице који су данас подељени геронто-домаћицама. Директор Центра за социјални рад Слободан Красић је рекао да ће са новом опремом ова услуга функционисати брже и ефикасније.

„Имамо 22 геронто-домаћице, то јест у оквиру овог броја имамо једног геронто-домаћина, чији су послови отприлике подједнако подељени по селима и у граду. Имамо око 220 корисника ове услуге. С обзиром да је то доста захтеван посао због разуђености места, ми смо увидели да би то далеко ефикасније и брже било уколико бисмо их боље опремили. Предвидели смо у ту сврху средства за бицике, апарате за мерење притиска и торбице. Локална самоуправа је подржала ову идеју и обезбедила нам средства. Бициклови су коштали око 300.000 динара, а апарати и торбице око 60.000 динара“, рекао је директор Слободан Красић.

Нера ПетковићНера Петковић из Платичева, геронто-домаћица и неговатељица, ради овај посао седам година.

„Улога геронто-домаћице је веома битна јер све је више старих људи који су сами. Ја радим са 15 корисника у Платичеву и за сада успевам све да постигнем. Имамо доста корисника и ови бицикли ће нам бити веома корисни због уштеде времена. Значиће нам и апрати за мерење притиска јер немају сви корисници свој апарат, као ни апарате за шећер, а то су најчешће болести“, изјавила је Нера Петковић.

Поред овог, Центар за социјални рад има и програм Дугме спаса и по последњим сазнањима корисници ове услуге су веома задовољни. „Са поносом могу да кажем да је ниво социјалне заштите у делу пружања помоћи за стара и болесна домаћинства на највишем нивоу“, истакао је директор Красић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001