Отворена изложба посвећена реформацији

величина слова

28. јун 2017.

Изложба "Here I stand: Мартин Лутер, реформација и њене последице" свечано је отворена данас у Завичајном музеју у Руми.

Изложбу коју је румски музеј организовао у сарадњи са Амбасадом Савезне Републике Немачке у Београду данас су посетили и чланови немачке делегације из Берзенбрика који ове седмице бораве у нашем граду.

О значају реформације, историјској улози Мартина Лутера, успеху превода Библије на немачки језик говорио је свештеник Евангелистичке цркве при немачкој амбасади у Београду Ханс - Фриедер Рабус.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић сматра да је тајминг изложбе одличан, јер се она одржава у време када је Рума домаћин немачкој делегацији из Берзенбрика.

 

"Ова изложба сведочи о томе да је Рума средина која је одувек била отворена за разне културолошке обрасце, средина која је спремна на изазове да се упознаје са новим културним вредностима, средина у којој је већинско опредељење да на различитости зближавају, а не удаљавају. Симболика је и у томе да је данашњи дан када обележавамо годишњицу Косовске битке, имамо под истим кровом изложбу посвећену боју на Косову, изложбу посвећену историјату Руме и изложбу која је посвећена овом грандиозном религијском покрету који је оставио дубок траг у историји западне цивилизације", нагласио је Ковачевић.

Александра Ћирић историчарка Завичајног музеја је избложбу искористила да госте из Немачке упозна са историјом Руме.

"Оснивањем Руме овде је дошао велики број Немаца. У почетку досељени су само Срби и Немци који су вођени идејом Мартина Лутера овде дошли под утицајем реформације, али временом се враћају изворном католичанству. Циљ ове изложбе је да прикаже колико је Рума одувек била и дан данас је вишенационална средина и колико је мултиетичност обликовала сам град", рекла је Александра Ћирић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001