Рума и Берзенбрик - Рођени Румљанин након 73 године поново у родном граду

величина слова

27. јун 2017.

GeorgО успостављеној сарадњи Општине Рума и немачког града Берзенбрика чуло се и ван граница две земље. Добар глас о успешној сарадњи два града дошао је и до Георга Торајтера, Немца, рођеног Румљанина, сада држављанина Шведске, који је захваљујући сарадњи Руме и Берзенбрика након више од седам деценија поново дошао у родни град.

Информишући се из медија о сарадњи немачког и српског града Георг је контактирао Удружење "Градимо мостове" задужено за сарадњу Берзенбрика и Руме и изразио жељу да посети свој родни град.

Делегација Берзебрика је врло радо пристала да испуни Георгову жељу и омогући му да поново посети своју родну кућу у румској улици Атанасија Стојковића или Јарачкој улици, како је Георг памти.

Georg sa fotografijom kuće"Веома емотивна посета за мене. Први пут од 1944. године сам у свом родном граду. Када сам руком дотакао кућу у којој сам рођен срце ми је толико јако почело да куца, јер је и оно препознало да сам се вратило у свој дом. Дирнут сам срдачношћу људи у мојој Руми. Породица у којој сам овде смештен ме је примила као свог члана, као да никада нисам ни отишао из Руме. Не може се речима описати моја захвалност, јер сам стекао осећај да овде нисам странац, већ да ме је мој град оберучке прихватио. Зато ово није сигурно последњи пут да сам у Руми, сигурно ћу доћи у посету још много пута. Из свег срца подржавам сарадњу Руме и Берзенбрика јер та сарадња истински гради мостове међу људима", истакао је Торајтер.

Председник Слађан Манчић је у име Општине Рума Георгу Торајтеру поклонио извод из матичне књиге рођених.

Atanasije Stojkovic kuća"Пријатељство наша два града спаја људе, па је тако случај и са господином Георгом, кога смо прозвали Ђорђе. Он је рођен у нашем граду 1942. године, али је већ са две године отишао у Немачку и ево на седамдесет и више године долази у наш град, захваљујући сарадњи Руме и Берзенбрика и организацији "Градимо мостове". Нама је драго када нам у пријатељску посету дођу људи из било које земље, али када је још реч и о човеку који је баш овде рођен, онда нам је заиста истинско задовољство", рекао је Манчић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001