Рума и Берзенбрик - Немачки средњошколци у посети Општини Рума

величина слова

27. јун 2017.

Размена младих између Руме и немачког града Берзенбрика се наставља. Од јуче у Руми, у петодневној посети, борави четрнаесточлана делегација, махом средњошколаца из немачке покрајине Доња Саксонија. Данас је за њих уприличен и свечани пријем у Градској кући, где су их угостили председник Општине Рума Слађан Манчић и председник СО Рума Стеван Ковачевић.

"Рума је отворен град који пружа срдачну добродошлицу свим људима. Ово је трећи пут да правимо размену младих између наша два града. Веома је важно да се млади друже и упознају нове културе, обичаје, традиције. Мени је изузетно драго што су немачка деца прошле године из нашег града понела само позитивне утиске. Сигуран сам да ће тако бити и овог пута. Млади пријатељи из Немачке су овог пута смештени у породицама у Руми и Стејановцима", изјавио је председник Манчић и додао да је нова посета делегације Берзенбрика нови искорак ка братимљењу два града.

Хари Киндт, потпредседник организације "Градимо мостове" задужене за сарадњу Берзенбрика и Руме је казао да је за 28. септембар 2017. године заказана Скупштина Берзенбрика, на којој би требала да се донесе одлука о братимљењу.

"Чврсто верујемо да ће се двотрећинском већином донети одлука којом ће се крунисати искрено пријатељство два града и на тај начин створити предуслове за још боље заједничко деловање на развоју Берзенбрика и Руме. Наш план је да уколико све буде протекло како очекујемо да повељу о братимљењу градоначелник др Бајер и председник Манчић потпишу управо у Руми, што би заиста имало симболички значај", поручио је Киндт.

Он се уједно и захвалио Општини Рума и председнику Слађану Манчићу за подршку у размени младих, али и свим породицама које су прихватиле на смештај децу из Берзенбрика.

"Унапред се радујемо што ћемо у септембру 40 младих Румљана угостити у нашем граду. Трудићемо се да будемо подједнако добри домаћини", рекао је Киндт.

Седамнаестогодишњи Џереми Борнхорст по први пут борави у Србији и како каже већ на првом кораку га је освојила срдачност људи, али и природне лепоте наше земље.

"Одушевљен сам Србијом. Људи су веома гостољубиви, осећамо се као да смо дошли у породичну посету. Нисам до сада имао пуно предзнања о вашој земљи, али оно што сам видео до сада ме је заиста одушевило и обрадовало. Знам да ће ми дани у Руми брзо проћи и зато ћу се потрудити да што више научим о вашем граду и земљи генерално", рекао је Џереми.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001