Три модела за финансирање изградње котларница на гас

величина слова

23. јун 2017.

Dušan LjubišićИзградњом три нове котларнице на гас створили би се услови за много рентабилније пословање ЈП "Стамбено". Котларнице је потребно изградити у насељу Тивол, у центру града сектору "Центар Север" и у насељу "Солидарност" код Дома здравља.

Конкретни кораци су већ направљени, локална самоуправа је обезбедила пет милиона динара из буџета и израђена је пројектна документација, локације су дефинисане и у наредне две до три недеље биће припремљени и сви они пратећи акти који су предуслов за улазак у реализацију пројекта.

Начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић истиче да су у току и анализе најбољих модела за финансирање изградње три котларнице.

"Постоје три модела, један је јавно приватно партнерство и ту већ имамо заинтересованог страног, приватног партнера, други модел је кредитно задуживање, а трећи је формирање заједничке фирме са приватним партнером. То је нешто о чему ћемо тек разговарати и донети одлуку шта је то најповољније за Општину Рума", изјавио је Љубишић и додао да би и кредитно задужење омогућило уштеде у пословању ЈП "Стамбено".

"Чак и кредитно задужење има логике. Губитак које ово предузеће прави, нарочито у насељу Тивол где су губици на годишњем нивоу 10 милиона динара, чини кредитно задужење исплативим, јер би са том уштедом покривали рату кредита. Планирамо да ове године дефинишемо модус и да кренемо у поступак јавне набавке како би већ грејну сезону 2018/19 кренули са новим котларницама", рекао је Љубишић.

Вредност изградње три нове котларнице је процењена на око 1,5 милиона евра.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001