Презентовани резултати пројекта "Више искуства за више могућности“

величина слова

20. јун 2017.

Већа мотивација младих Рома да побољшају своје вештине и знања, 90 младих Рома и Ромкиња који су прошли обуку о различитим областима запошљавања и њих 30 који су похађали радну праксу у локалним јавним предузећима у Руми, али и унапређени капацитети локалних актера за системско укључивање Рома у Руми, најзначајнији су резултати пројекта "Више искуства за више могућности“ – Унапређење социјалне инклузије и запошљивости Рома у Руми који су данас представљени на завршној конференцију у Културном центру.

Пројекат је у оквиру "Европске подршке инклузивном друштву" прва у Србији покренула Општина Рума у намери да омогући већу инклузију ромске популације када је у питању запослење радно способних чланова друштава, спроводи га Делегација Европске уније у Републици Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Стеван Ковачевић председник Скупштине Општине Рума нагласио је да је ово веома важан пројекат за румску локалну самоуправу, јер се бави једним од кључних питања везаних за Роме, а то је запошљавање и социјална инклузија ове групе грађана.

"Захвалио бих се делегацији Европске уније у Србији и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања што су препознали значај пројекта чији је носилац била Општина Рума, а који смо реализовали у сарадњи са нашим партнерима Кровном организацијом младих Србије и Удружењем Рома у Руми. Ово је један од пројеката који је део шире стратегије и приступа Општине Рума социјално осетљивим категоријама и надамо се да ће већ у наредним годинама он дати трајније резултате", рекао је Ковачевић.

"Драго нам је да је један број младих радно способних Рома и Ромкиња у оквиру пројекта унапредила своја знања и искуства, чиме су повећали своје шансе за запослење. Обезбеђивање једнаких услова за све када је у питању запослење треба да буде приоритет и зато се надамо да ће пилот пројекат послужити као пример добре праксе и другим општинама у нашој земљи у намери да повећамо проценат запослених радно способних Рома и Ромкиња", изјавила је Маријана Тодоровић, координаторка пројекта.

 

На завршној конференцији истакнут је и значај програма посредништва у запошљавању и програма стручних пракси у јавним предузећима развијених кроз сам пројекат. Представљени су и нове стратегије за Социјалну инклузију Рома у Србији и унапређени Локални акциони план за унапређење положаја Рома у Руми. У оквиру пројекта "Више искуства за више могућности“ креирана је и база података која садржи податке и радне биографије учесника у пројекту како би се осигурала доступност података и за Роме и Ромкиње и за послодавце.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001