15. Међународни сусрети друштава Матија Губец

величина слова

19. јун 2017.

Тамбурашка музика и фолклор обележили су 15. Међународни сусрет друштава која носе име "Матија Губец". Наш град је по други пут био домаћин Сусрета, а на великој позорници Културног центра у Руми наступило је седам друштава која носе назив "Матија Губец" из Загреба, Сотина, Горње Стубице, Доњег Михољеца, Славонског Кобаша, Таванкута и Руме.

Домаћин Хрватско културно просвјетно друштво "Матија Губец"из Руме, једно је од најстаријих друштава у Војводини, основано давне 1903. године. У Општини Рума ХКПД "Матија Губец" има третман културно уметничког друштва првог приоритета, а пре свега на основу своје културно - историјске традиције, али и уметничких достигнућа, казао је председник СО Рума Стеван Ковачевић.

"Драго нам је што је Рума домаћин овогодишњег сусрета. Подржавамо успостављање и јачање културних веза свих националних заједница у региону. Сматрамо да је то допринос и укупној културној комуникацији околних држава и добар темељ за боље разумевање и сарадњу у свим осталим областима. ХКПД "Матија Губец" је оставило значајан печат у културном развоју наше општине и оно је један од најзначајнијих репрезената културних дешавања у нашој општини", поручио је Ковачевић.

Председник ХКПД "Матија Губец" Павле Шкробот се захвалио Општини Рума на финансијској помоћи при организацији 15. Међународних сусрета.

"Општина Рума нас је подржала и на томе смо веома захвални. Добили смо средства и од Велепосланства Републике Хрватске и Покрајинског секретаријата за културу, просвету, националне мањине и националне заједнице. Припадамо хрватској заједници, малом евопском народу, који има врло разнолику културну традицију и језике, икавицу, јекавицу, ијекавицу, па су нам такви и обичаји и ово је прилика да се види та традиција и наши обичаји које негујемо и чувамо од нестанка. Ми као грађани Руме и становници Срема негујемо нашу војвођанску и сремску традицију", рекао је Шкробот.

Пре свечаности у Културном центру делегације културно уметничких друштава из Србије и Хрватске су у Градској кући угостили председник СО Рума Стеван Ковачевић и начелник Општинске управе Душан Љубишић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001