Амбасада Народне Републике Кине донирала књиге Градској библиотеци

величина слова

14. јун 2017.

Представници Амбасаде, Жељко Стојановић и Светислав ДамјанчукПредставници Амбасаде Народне Републике Кине донирали су данас Градској библиотеци „Атанасије Стојковић“ у Руми више од 300 књига које покривају области културе, књижевности, туризма, политике.

Кина и Србија су традиционално пријатељске земље, рекао је саветник за културу у Амбасади Народне Републике Кине Сји Хунг. „Ми организујемо свечане догађаје као што су Недеља кинеског филма и изложбе кинеских фотографија сваке године у Руми. Данас сам овде да изразим своју захвалност у име Амбасаде Народне Републике Кине првенствено локалној самуправи Рума, а такође и Библиотеци и свим културним институцијама. Надам се да ће се путем ових књига читаоци што више упознати са кинеском историјом и културом и да ћемо ојачати пријатељство између ова два народа“, изјавио је Сји Хунг.

Директор Градске библиотеке, Жељко Стојановић је истакао да је ова донација веома значајна за румску библиотеку. „Част нам је да представници једне земље која је у експанзији долазе код нас и показују добру вољу да сарађују са нама и дају нам посебну пажњу оваквим поклонима. Наша библиотека има око 70 хиљада монографских публикација, међутим до сада нисмо имали ни једну једину на кинеском језику и сама та чињеница говори о значају ове донације. Ми тиме обогаћујемо и наш књижни фонд на страним језицима са преко три стотине публикација од којих су неке у електронској форми у складу са духом времена у којем живимо. Мислим да ће то нашу укупну понуду учинити знатно богатијом, садржајнијом и пријемчивијом за наше кориснике будући да међу овим књигама има и доста оних које су двојезичне, кинеско-енглеске, само на кинеском, а има и књига на српском језику“, рекао је директор Стојановић.

 

У име локалне самоуправе гостима се на поклону захвалио шеф Одељења за друштвене делатности Светислав Дамјанчук. „Данас настављамо дружење и добру сарадњу Народне Републике Кине и града Руме, Музеја Руме и Библиотеке. Доста румских студената се определило да студира кинески тако да смо повезани и преко образовања, културе, још нам преостаје привредна сарадња“, изјавио је Дамјанчук.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001