Развој одрживог тржишта биоенергије у региону Срема

величина слова

30. мај 2017.

RRA SremРегионална развојна агенција Срем у партнерству са немачком организацијом ГИЗ ДКТИ спроводи заједнички пројекат под називом: „Развој одрживог тржишта биоенергије у региону Срема“.

У оквиру овог пројекта данас је, у Хотелу Парк" у Руми, одржан састанак Међуопштинске радне групе (МОРГ) за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије.
На овом састанку је спроведена и једночасовна обука у вези покретања и реализације пројеката производње биогаса, а представљени су и прелиминарни резултати рада на изради „Претходне студије оправданости за четири биогасне станице при изабраним пољопривредним газдинствима у Срему“.

Директор РРА "Срем" Милан Мирић истиче да су за биогасне станице заинтересовани фармери из Руме, Новог Сланкамена, Гибарца и Крњешеваца.

 

Мање више се ради о фармерима који имају комбиновану производњу. Акценат је на сточарству, али има и ратарске производње и то су они потенцијали који омогућавају развој биогасних постројења. Биогасна постројења су скупа и реч је о веома инвестиционо захтевним пројектима. Ми желимо да кућу градимо од темеља до крова и зато помажемо фармерима да добију све неопходне информације на ову тему и да знају шта их очекује у разговорима са банкама, али и добављачима опреме, којих на тржишту има доста", рекао је Мирић.

VladimirВладимир Пребирачевић в.д. помоћник покрајинског секретара за енергетику је поздравио иницијативу да се у Срему изграде четири биогасне станице и рекао да у Војводини тренутно постоји девет постројења за производњу биогаса.

Постоји доста заинтересованих људи, како пољопривредних произвођача, тако и других привредника који би инвестирали у ову област. Подстицаји државе су изузетно добри и обезбеђен је откуп струје по повлашћеној цени на период од 12 година. Много значи и подршка ГИЗ-а, јер они нису невладина организација, већ немачка државна агенција која се бави развојем", изјавио је Пребирачевић.

На данашњем састанку су представљени и резултати аплицирања код Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) у вези пројекта „Подстицај коришћења биомасе интегрисан у систем регионалне подршке развоју обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности региона Срема“.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001