4. Међународни фестивал једноминутног филма Mister Vorky

величина слова

25. мај 2017.

Dragan Cakić i Milan MilosavljevićПетак, 2. јун - недеља, 4. јун
Улаз бесплатан

Данас је у Културном центру Рума одржана конференција поводом 4. Међународног фестивала једноминутног филма Mister Vorky. На конференцији су говорили директор Фестивала, Драган Цакић и организатор Милан Милосављевић.

Отварање Фестивала је у петак, 2. јуна у 20.00 часова, у малој дворани Културног центра Рума. Први део такмичарског програма биће приказан у 20.30, а потом ће бити отворена изложба „Воркапић-цртежи“. Програм Фестивала ће бити богатији другог и трећег дана. Осим у Културном центру, имаћемо програме и у Градској библиотеци и у Дому омладине, каже Драган Цакић. „Биће приказано 105 филмова из целог света, највише из САД-а и Шпаније, али има и филмова из егозотичних земаља као што је Иран што нисмо очекивали. Што се тиче окружења видећемо филмове из Хрватске, Словеније и Македоније, а биће приказано и седам филмова из Србије који су доста квалитетнији у односу на филмове са претходних фестивала“, рекао је Цакић.

Гости фестивала су чланови жирија који ће имати своја предавања и презентације: Сунчица Фраделић из Сплита, председница Кино клуба „Сплит“, Горан Милорадовић из Београда, историчар културе и Радој Николов, филмски редитељ из Бугарске. „Оно што нам је драго је да је Божидар Зечевић потврдио гостовање са предавањем „Воркапић, Винавер и српска авангарда“ и надамо се да ће нам се придружити Бора Драшковић са студентима из Новог Сада, тако да ће субота бити занимљива“, рекао је Милосављевић.

Проглашење победника је у недељу, 4. јуна када ће бити додељено седам награда: прва награда је гран-при фестивала, друге две су најбољи домаћи и најбољи страни филм, три специјалне награде сваког члана жирија и седма је награда жирија публике.

Покровитељи Фестивала су Општина Рума и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Сатница Фестивала

 

PlakatРеч селектора Марка Костића, филмског редитеља из Београда: „Тема овогодишњег пратећег програма је - новац, али ће бити филмова са том темом и у такмичарској селекцији. Што се осталог избора тиче, велику пажњу сам посветио филмовима са литерарним ауторским претензијама, односно филмовима који експериментишу са поезијом, а не само са ликовним схватањем филмског језика“. Више информација на сајту Фестивала - http://mistervorky.blogspot.rs/.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001