Кинези заинтересовани за реконструкцију Тржнице и отварање робне куће

величина слова

24. мај 2017.

KinaПредседник Општине Рума Слађан Манчић угостио је данас у Градској кући делегацију Асоцијације кинеских привредника Војводине, представнике привредних удружења из вишемилионског кинеског града Лишуиа и Института "Конфучије" из Новог Сада.

На данашњем састанку се разговарало о актуелној инвестиционој клими у Општини Рума и моделима сарадње српских и кинеских привредника, у којим би посредовала и Асоцијација кинеских привредника Војводине.

Састанку су поред председника Манчића присуствовали директори ЈУП "План" и ЈКП "Паркинг и инфраструктура", као и представници Одељења за локални економски развој Општине Рума.

На састанку је изнет заједнички став да су односи Србије и Кине на врхунцу и да то треба искористити за унапређење пословне сарадње и реализацију нових инвестиција.

Изнета су и два конкретна предлога: о изградњи велике робне куће из познатог кинеског трговинског ланца "Панда", за чије се отварање добија лиценца, док је други предлог везан за улагање у затворени део Градске пијаце у Руми.

Председник Манчић је након састанка казао да су и један и други предлог прихватљиви за Општину Рума и да ће локална самоуправа учинити све потребно да до реализације пројеката и дође.

 

Kinezi"Представници кинеске делегације су ме обавестили да би у робној кући "Панда" упослили око 30 радника. Ми као локална власт подржавамо долазак свих инвеститора, па тако наравно из НР Кине. Познато је да код нас већ послује кинеска компанија за производњу меморијске пене и велики број кинеских предузетника, а у плану је долазак још једне кинеско - српске фирме. Што се тиче Градске пијаце упознали смо госте из Кине да је Општина Рума инвестирала у уређење пијачног простора преко 20 милиона динара, али да постоји могућност да остваримо сарадњу на реконструкцији Тржнице. Уколико се интереси поклопе тај посао можемо заједнички завршити", изјавио је председник Манчић.

Представници Асоцијације кинеских привредника Војводине су данас и обишли Градску пијацу и Тржницу. Кинези су заинтересовани да уложе средства у модернизацију затвореног дела Градске пијаце, а у плану је реконструкција простора и изградња једног спрата са пословним простором изнад Тржнице.

KineziИнститут "Конфучије", чије је седиште на Филозофском факултету у Новом Саду, је позвао румске основне и средње школе да их контактирају уколико желе да у својим образовним установама покрену учење кинеског језика, уз опаску да тренутно око 1.000 ђака у Србији похађа курс кинеског језика.

Асоцијација кинеских привредника Војводине основана је децембра прошле године и окупља кинеске привреднике из региона Војводине. Ова Асоцијација део је Асоцијације кинеских привредника Србије.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001