7. Дани словенске писмености и културе - Језик је најважнија институција коју имамо

величина слова

20. мај 2017.

Седма манифестација „Дани словенске писмености и културе“, која велича богато културно, духовно и историјско наслеђе словенских народа, свечано је отворена синоћ у Културном центру Рума.

Овогодишњу беседу, у пуној великој дворани КЦ-а, одржао је академик Матија Бећковић.

Бећковић је истакао да је језик најважнија институција коју имамо, у њему је сачувано више него и у једној библиотеци, архиву или музеју.

Како је неки језик настао, то није одгонетнуто. Неко може да зна много језика, да буде полиглота, али ако пише песме, песме се пишу искључиво на матерњем језику. Родно место наше писмености и усмености је манастир Хиландар, који је подигао први српски писац Свети Сава.  Језик је једини живи сведок свих времена. Он није могао да гори, он није убијан, он је био невидљив и зато остао жив и запамтио и именовао све оно што се догодило од постања до данашњег дана“, рекао је академик Бећковић.

Заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић је напоменула да је свака нова манифестација, нова прилика да се упознамо са књижевним, музичким, ликовним, сценским и фолклорним стваралаштвом словенских народа.

Чињеница је да језик и духовно наслеђе одређују национални идентитет, уједињују народ и у великој мери представљају основ државног суверенитета“, истакла је Марија Стојчевић.

Архијерејски намесник румски Сретен Лазаревић је нагласио да Дане словенске писмености и културе који доприносе заједничарењу благосиља и поздравља Сабор епископа Српске православне цркве.

Писменост се најчешће остварује заједничарећи, па кроз заједничко дело учитеља и поучава. Преко хиљаду година кроз заједничко дело спасава се народ, оно што се народило код Словена. Литургија је то заједничко дело кроз које су наши преци постајали бесмртни, вечни, живи и након миленијума“, поручио је Лазаревић.

Својим наступима свечано отварање су украсили АНИП "Бранко Радичевић", певачка група Гимназије "Стеван Пузић", и оркестар хармоника ОМШ "Теодор Тоша Андрејевић".

7. "Дани словенске писмености и културе" 

-20. мај Пројекција филма "Турски гамбит", Џаник Фајзијев

20 часова - Хол КЦ Рума

-21. мај Пројекција филма "Државни саветник", Филип Јанковски

20 часова - Хол КЦ Рума

-22. мај Проф. др Мило Ломпар: "Руска тема код Црњанског"

19 часова Читаоница Градске библиотеке

-23. мај Проф. др Драган Стојановић: "Швејк ће да победи"

19 часова Читаоница Градске библиотеке

-24. мај Проф. др Љубинко Раденковић: "Вампир у српској народној традицији"

19 часова Читаоница Градске библиотеке

-25. мај Проф. др Тања Поповић и Корнелија Ичин:"Велики рат у руској књижевности"

19 часова Читаоница Градске библиотеке

-26. мај Проф. др Бојан Јовановић: "Креманско пророчанство"

19 часова Читаоница Градске библиотеке

-27. мај Свечано затварање манифестације

Ученици и професори ОМШ "Теодор Тоша Андрејевић" у Руми

18 часова Хол КЦ

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001