Заједнички пројекат Руме и Берзенбрика - Постављање соларних панела на школу у Малим Радинцима

величина слова

10. мај 2017.

SastanakЗванична посета високе делегације немачког града Берзенбрика настављена је данас посетом идустријским зонама у Руми и Ватрогасном дому у нашем граду. Свему томе је претходио радни састанак на којем су договарани даљи кораци у оквиру заједничког пројекта „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“, који је финансиран од стране немачких министарстава привреде и спољних послова.

У оквиру тог пројекта израђена је и Агенда 2030 која подразумева подизање нивоа свести немачких и партнерских јединица локалне самоуправе и дефинише циљеве одрживог развоја.

Реализација првог пилот пројекта постављања соларних панела у подручној школи у Малим Радинцима се очекује до краја године, а Општина Рума и град Берзенбрик су за ту намену добиле по 5.000 евра.

Prezentacija"Имали смо доста конструктиван састанак, на којем смо договорили даље деловање у оквиру Агенде 2030. Колегама из Немачке смо представили план за постављање соларних панела у Малим Радинцима. Немачка страна је своја средства преусмерила за школу у Малим Радинцима, тако да ћемо у први пројекат уложити свих 10.000 евра. Саслушали смо њихове предлоге за нове пројекте, далеко веће вредности, изнели смо наше идеје, а све се уклапају у Агенду 2030, јер је у фокусу одрживи развој" рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић и додао је за добијање средства за реализацију великих, капиталних пројеката потребно да постоји чврсто партнерство између градова.

"Зато смо заједнички и покренули процес братимљења. Након повеље о братимљењу и Рума и Берзенбрик ће имати много већу проходност ка фондовима Европске уније, а то ће знатно олакшати финансирање заједничких пројеката", сматра Манчић.

Bajer i DragicОдлука о братимљењу би требала у септембру да се нађе на дневном реду Скупштине Берзенбрика, а за усвајање предлога је потребна двотрећинска већина.

Зато су у делегацији овог немачког града одборници и позиције и опозиције из све четири странке, колико их учествује у раду Скупштине града.

"Топлом добродошлицом грађани Руме су освојили наша срца и ми желимо да им се кроз братимљење одужимо, али и да унапредимо сарадњу у свим областима. Од 17 чланова делегације, њих 15 је по први пут у Руми и сви су одушевљени вашим градом", нагласио је градоначелник Берзенбрика др Хорст Бајер.

Prezentacija DragicПредседник Удружења "Градимо мостове" др Жељко Драгић упутио је јавни позив за сарадњу свим удружењима са територије Руме.

"Сви они који имају жељу и интерес за сарадњу могу нас лако контактирати путем фејсбука. Могу се јавити сви они који имају жељу да посете наш град или су вољни да буду домаћини у јуну, када у Руму поново дође 20 младих Немаца из Берзенбрика. Пријатељство треба градити и оно може бити јако само од човека ка човеку. Зато ми, уместо хотелског смештаја, инсистирамо на кућном смештају како би се зближили и што боље упознали", поручио је др Драгић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001