"Музеји Србије 10 дана од 10 до 10" - Три изложбе у Руми

величина слова

10. мај 2017.

MuzejУстанова Завичајни музеј Рума у оквиру манифестације "Музеји Србије 10 дана од 10 до 10" организује три изложбе. Гостоваће Галерија „Лазар Возаревић“, из Сремске Митровице, са изложбом из уметничког фонда, која садржи педесет дела из уметничког фонда галерије, а представљају својеврстан преглед актуелних кретања у уметничког животу последње четвртине 20. века. Фонд се годинама богатио путем откупа дела са Сремскомитровачког салона и Ликовног салона Срема, са самосталних изложби бројних сликара који су излагали, као и колективних изложби. Део збирке је набављен поклоном аутора, али и тестаменталним завештањем сликарке Милене Чубраковић. Отварање изложбе биће 11. маја 2017. године, са почетком у 19 часова.
Следеће отварање је заказано за 16. мај, у 19 часова се отвара изложба "Успомене из Руме“, изложба разгледница из колекције Јосипа Циндрића, приватног колекционара.

Разгледнице са мотивима града Руме датирају од краја 19. века до друге половине 20. века. Разврстане су у неколико целина, према временским периодима, улицама и објектима, и на крају према знаменитостима Руме.
Истог дана, са почетком у 19 и 30 часова се отвара изложба „У знаку три потока“, изложба о румским грбовима.
Први грб Рума, као слободно трговиште, је добила 1749. године у доба Марије Терезије, други 1986. године и трећи 2003. године. Централни мотив изложбе је континуиран симбол на сва три грба, три водотока (три потока на територији Руме), Јеленачки, Борковачки и Кудошки, што представља хералдички симбол града Руме.
Изложбе ће бити отворене и након завршетка манифестације, а могу се тада посетити понедељком, уторком, четвртком и петком у теминима од 8 до 20 часова, средом од 8 до 15 часова, а суботом од 10 до 16 часова.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001