Сарадња Руме и Берзенбрика - У септембру 40 младих Румљана путује у Немачку

величина слова

9. мај 2017.

Челни људи Општине Рума и немачког града Берзенбрика одржали су данас у Градској кући састанак на којем су дефинисани наредни кораци у процесу братимљења два града.

Хари Киндт, потпредседник организације "Градимо мостове" задужене за сарадњу Берзенбрика и Руме, сматра да би сарадња Берзенбрика и Руме могла да буде пример и другим градовима у Европи.

"Желимо да наша и ваша деца живе у мирној, пријатељској Европи. Име организације "Градимо мостове", која је основана и у Руми, је симболично јер желимо да градимо мостове пријатељства, пре свега међу младима, како би се наши народи боље упознали, поштовали и уважавали. Морамо знати да нас много више тога повезује него што нас раздваја. Упутио бих и велику захвалност нашим домаћинима у Руми, јер се овде осећамо као код своје куће, а са истом таквом срдачношћу ми очекујемо вашу нову узвратну посету", рекао је Киндт.

Прошле године 40 младих Румљана је организовано посетило Берзенбрик, а исти број тинејџера ће и ове године у септембру отпутовати у тај град, каже др Жељко Драгић, председник организације "Градимо мостове" у Немачкој и један од иницијатора братимљења два града.

"Од 13. до 22 септембра ћемо поново у Немачкој угостити 40 младих Румљана, а све трошкове ће сносити организација "Градимо мостове". Када будемо имали повељу о братимљењу верујем да ћемо сарадњу додатно унапредити. Такође, лакше ћемо партнерски наступати на конкурсима Европске уније и сигуран сам да ћемо заједнички успети да урадимо значајне ствари за наше градове", изјавио је Драгић.

На данашњем састанаку су представници румске локалне самоуправе уручили и пригодне поклоне немачким одборницима. Председник Општине Рума Слађан Манчић је градоначелнику др Хорсту Бајеру поклонио књигу "Историја Србије", а поклонима је узвратила и немачка делегација. Градоначелник др Бајер је председнику Манчићу поклонио призму са угравираним датумом посете гостију немачке савезне државе Доње Саксоније.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001