Одборници Берзенбрика у посети Општини Рума

величина слова

8. мај 2017.

Delegacija NemackeВисока делегација немачког града Берзенбрика од данас борави у званичној четвородневној посети Општини Рума. Предвођени градоначелником др Хорстом Бајером у Руму су стигли одборници Скупштине Берзенбрика, а у фокусу посете је интензивирање сарадње које су српска и немачка локална самоуправа започеле пре две године и која би требала да се крунише братимљењем.

У Руму је дошло 15 одборника од укупно 38 колико броји парламент Берзенбрика, а треба напоменути да је реч о представницима и позиције и опозиције, те да су у нашем граду представници све четири странке, колико их учествује у скупштинском раду града на северу Немачке.

Њих је данас у румском Хотелу "Парк" угостио председник Општине Рума Слађан Манчић и срдачно им се захвалио на посети, уз опаску да ће време у нашој општини провести на најбољи могући начин, јер Рума има шта да понуди и покаже.

"Две године градимо пријатељство са Берзенбриком и продубљујемо нашу сарадњу. За нас би била велика част братимљење са градом из Европске уније и земље која има најјачу економију у Европи. И ова посета показује озбиљност наших пријатеља из Немачке. Дошло је 15 одборника њихове Скупштине, представници и власти и опозиције, што је веома битно, јер се одлука о братимљењу у њиховом парламенту доноси двотрећинском већином. Госте из Немачке ћемо упознати са развојним потенцијалима Општине Рума и ми смо више пута рекли да нам је циљ долазак инвеститора из тог региона Немачке", нагласио је Манчић.

Sladjan Mancic, Horst Bajer, Zeljko DragicПодсетимо, Рума и Берзенбрик, под покровитељством Савезног министарства за привредну сарадњу и развој Немачке, већ остварују сарадњу кроз Агенду 2030, која подразумева подизање нивоа свести немачких и партнерских јединица локалне самоуправе и дефинисање циљева одрживог развоја.

Из конкретне сарадње Руме и Берзенбрика проистекао је и пројекат изградње соларних панела на подручној школи у Малим Радинцима, чија ће реализација очекује до краја године.

"Сведоци смо да у последње две године, колико долазимо у Руму, индустријска зона у вашем граду расте. Импонује нам што се Рума убрзано развија и највећу заслугу за тако нешто свакако има председник Слађан Манчић, који је омогућио долазак инвеститора. У нашој делегацији су и два стручњака за економски развој, тако да ће привреда бити једна од битнијих тема током нашег боравка у Руми", казао је први човек Берзенбрика др Хорст Бајер.

У протекле две године Рума и Берзенбрик су поред сарадње на званичном нивоу, успоставили сарадњу и у области образовања између румске и гимназије у Берзенбрику. Двадесет младих из Немачке је прошле године боравило две седмице у Руми, а 40 тинејџера из нашег града посетило је Берзенбрик. Две посете су планиране и у 2017 години. Током овонедељне посете успоставиће се и сарадња између ватрогасаца Руме и Берзенбрика, те је за среду планирана и посета Ватрогасном дому у нашем граду.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001