Озваничен почетак сарадње румских и словеначких школа

величина слова

8. мај 2017.

Darja i ZoranОсновна школа "Змај Јова Јовановић" и ОШ "Об Ринжи" из словеначког града Кочевја потписали су данас у Руми Протокол о сарадњи ове две образовне установе.

Две школе су успоставиле сарадњу прошле године, када су представници румске школе посетили основну школу у Кочевју. Сада су колеге из Кочевја у узвратној посети, а након потписаног Протокола о сарадњи кренуће и размена ученика, казао је директор ОШ "Змај Јова Јовановић" Зоран Дробац.

"Нама је главни циљ да код ученика развијемо отвореност према другим културама и народима. Ми и основна школа"Об Ринжи" први покрећемо сарадњу, али верујем да ће се она проширити и на остале основне школе. Такође, сигуран сам да ће постојати и интерес за сарадњу средњих школа. У Кочевју средње школе функционишу на један потпуно другачији начин и ту има простора за размену искустава са нашим школама", сматра Дробац.

Потписивању Протокола о сарадњи су присуствовали и челни људи Општине Рума, начелник Општинске управе Душан Љубишић и председник СО Рума Стеван Ковачевић. Љубишић је искористио прилику да нагласи добру сарадњу локалне самоуправе и Удружења Словенаца "Емона", чије је седиште у Руми, преко кога је и успостављен први контакт између Општине Рума и словеначког Кочевја.

"У области школства и културе заиста и једна и друга страна имају шта да понуде. Размена искуства ће сигурно бити драгоцена и сматрам да је образовање у основним школама и сам процес едукације могуће подићи на виши ниво. Општина Кочевје је у Словенији једна од најуспешнијих у обезбеђивању средстава из фондова Европске уније. Дакле, када је Словенија била кандидат за улазак у ЕУ, Кочевје је имало веома велики успех у повлачењу средстава. Ми смо сада у истој ситуацији као земља кандидат и можемо много да научимо од њих, с једне стране да не понављамо њихове грешке, а са друге да применимо све оно што је било добро", рекао је Љубишић.

ProtokolДарја Делач Фелда директорица ОШ "Об Ринжи" се радује сарадњи са "Змајевом" школом у Руми и констатује да су млади људи ти који граде мостове и спајају различитости.

"Наша школа има интензивну сарадњу са другим школама у Словенији, а сада смо кренули и у међународну сарадњу. Веома је значајно рушити баријере међу децом, границе међу њима не треба да постоје и највећи бенефит наше сарадње ће сигурно бити долазак румске деце у Словенију, као и узвратне посете наших ученика Руми. Ученици ће се упознати са другим културама, стећи нове пријатеље, са којима је у данашње време интернета и друштвених мрежа далеко лакше одржавати контакт и развијати пријатељство", тврди директорица Делач Фелда.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић је изразио наду да је потписани Протокол о сарадњи две школе само почетак дугогодишње и плодне сарадње Руме и Кочевја, не само у сфери образовања, већ и у бројним другим областима.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001