Потписан уговор о преносу 100 милиона динара Општини Рума

величина слова

8. мај 2017.

Sladjan MančićМинистарство привреде и Општина Рума потписали су уговор о преносу 100 милиона динара, којим Влада Републике Србије помаже изградњу пречистача отпадних вода за индустријску зону "Румен".

Поред субвенција које су издвојене за компанију "Хачинсон", која послује у индустријској зони "Румен", Влада Републике Србије се још 2015. године, приликом потписивања Меморандума о сарадњи и разумевању са француским инвеститором, обавезала да ће финансирати изградњу пречистача отпадних вода.

Председник Општине Рума Слађан Манчић се на данашњој конференцији за медије у Градској кући захвалио министру Горану Кнежевићу и премијеру Александру Вучићу на издвојеним средствима за изградњу пречистача.

Општина Рума ће већ сутра послати потврду Министарству привреде о преносу власништва над земљиштем на којем ће се градити пречистач и у року од 15 дана Министарство привреде ће на општински рачун пребацити 100 милиона динара. Након тога ће Општина Рума, уз консултације, припремити потребну документацију и расписати јавну набавку за пројектовање и изградњу пречистача.

"Изградњом пречистача ће се у великој мери растеретити буџет Општине Рума, јер ми у овом тренутку финансирамо одвожење и збрињавање отпадне воде из "Хачинсона". Са друге стране наша радна зона "Румен" са пречистачем добија на атрактивности. Он ће сада бити доступна и другим инвеститорима који имају потребу за пречишћавањем својих отпадних вода. Ово је добар пример сарадње републичких институција и локалне самоуправе, али и потврда да се дата реч поштује, јер су сви почев од премијера Вучића и Владе РС испунили своја обећања", изјавио је Манчић.

 

UgovorПредседник Манчић је напоменуо и да ће Опшина Рума формирати и стручну комисију која ће се старати о целом процесу изградње пречистача, али и да се цео пројекат не може завршити у кратком временском периоду.

"С озбзиром да је у питању јавна набавка велике вредности рок за прикупљање понуда је 52 дана, а ако се томе дода и рок за евентуалне жалбе, сам поступак може да траје и три месеца. Ја не могу са сигурношћу да тврдим да ће се цео посао изградње пречистача и његово пуштање у рад завршити до краја године, али све оно што буде до нас ми ћемо максимално убразати", поручио је Манчић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001