Example of Table Blog layout (FAQ section)

Представљена књига "Четири града - утисци из Кине“

величина слова

28. април 2017.

Putopis o KiniУ читаоници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" синоћ је представљен путопис "Четири града - утисци из Кине", аутора Драгомира Јанковића, музејског саветника Завичајног музеја Рума.

Представљању књиге о десет незаборавних дана путовања по четири велика града у Кини, тј. Пекингу (главном граду Кине), Шангају (највећем индустријском граду), Сјену (дравној престоници) и Ханџоу (граду свиле) је присуствовао и рецезент овог путописа саветник у Амбасади Народне Републике Кине Сји Хунг.

"Као Кинез дивим се господину Јанковићу што је за тако кратко време обишао толико познатих и важних музеја. Увек сматрам да је културна сарадња и размена најбољи начин за повећавање међусобног разумевања и продубљавање пријатељстава међу народима света. Уверен сам да ова књига пуно помаже онима који још нису имали прилику да посете Кину, да се тако упознају са кинеском дугом историјом и богатом традиционалном културном" казао је Сји Хунг на добром српском језику.

JankovicДрагомир Јанковић је Кину посетио 2008. године у оквиру пројекта Оријенталних студија културе, заједно са колегама из више националних музеја из ширег окружења, a пут је финансиран од стране кинеске Владе, под надзором Министарства културе.

Аутор Драгомир Јанковић је рекао да је ова публикација настала захваљујући томе што је он на пут понео нотес у којем је, на крају дана, у хотелској соби бележио све што је тог дана видео и доживео. Са овог пута он је донео прегршт фотографија, којих има доста и у самој књизи, као илустрације онога о чему се пише.

"Нисам одмах ни помислио да напишем књигу, прво сам почео размишљати да то буде један текст о ономе што сам видео у Кини", рекао је Јанковић и истакао да је, по завршетку обиласка музеја волео да прошета улицама и да су му ти сусрети са обичним људима били најзанимљивији.

Директор Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" Жељко Стојановић је истакао да се из Јанковићевог путописа може стећи утисак да је он тамо боравио десет месеци, а не само десет дана.

Publika"Кад знате да искористите сваки минут вашег времена онда Вам је и десет дана довољно да се упознате са културом једне велике земље као што је Кина. Такође, ова књига је доказ да Кина изузетно води рачуна о својим културно - историјским споменицима и свом културном идентитету, јер је управо култура та која обликује једну нацију - поручио је Стојановић. Румској публици, у читаонице Градске библиотеке, делове путописа читао је новинар Мирослав Бата Нинковић, а на крају представљања, сви они који су били на промоцији, добили су на поклон књигу о четири кинеска града.

Подсетимо, књига је штампана уз финансијску подршку Општине Рума.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001