Куповином новог аутосмећара "Комуналац" прави уштеде у одвожењу смећа

величина слова

27. април 2017.

JП "Комуналац" ће одвожење смећа у Општини Рума убудуће обављати на још рационалнији начин, са значајним финансијским уштедама.

У ово јавно предузеће данас је стигао нови камион/аутосмећар, које је "Комуналац", уз сагласност Општинског већа, купио на лизинг.

ЈП "Комуналац" је до сада смеће из села румске општине одвозио са аутосмећаром који је има капацитет 16 метара кубних, а сада је купљен камион који има запремину 24 метра кубна. Цена новог камиона је 24.000.000 динара, а председник Општине Рума Слађан Манчић сматра да ће се са новим камионом на рационалнији начин одвозили смеће из великих села румске општине.

"Набавком новог камиона на јефтинији и рационалнији начин ће се одвозити смеће из села румске општине. "Комуналац" покрива целу Општину Рума, а одређене месне заједнице су удаљене и по тридесетак километара, те се камион у села враћа и по два, три пута. С обзиром да је капацитет новог камиона за трећину већи, направиће се уштеде и у времену, гориву, радницима, амортизацији и знатно смањити трошкови одвоза смећа", изјавио је Манчић.

Нови аутосмећар марке ИВЕКО је један од најмодернијих камиона који се тренутно може наћи на тржишту, истиче помоћник директора за техничке послове у ЈП "Комуналац" Жељко Дошен.

"Оно што нас је, пре свега, определило за куповину јесте кубикажа, јер ми смо до сада имали само аутосмећаре са капацитетом 16 кубика и мање. ЈП "Комуналац" је платио око 43% цене, док остатак иде на лизинг, за који смо такође обезбедили средства. Из појединих села смо одвозили смеће у две, три туре, а сада ћемо тај посао обавити у једној тури. Што се тиче одвоза смећа, након ове куповине, неће бити потребе за новим аутосмећарима. Оно што јесте у плану је куповина камиона специјалне намене за подизање контејнера", рекао је Дошен и подсетио да су у протекле две године купљена два аутосмећара, булдожер, трактор, као и да је обновљена расадничка производња у "Комуналцу".

Већину средстава за модернизацију рада "Комуналца" ово јавно предузеће је обезбедило из сопствених средстава, за шта велику заслугу има и локална самоуправа.

"Средства ЈП "Комуналац" су заправо средства буџета и највећа подршка локалне самоуправе се огледа у томе што редовно, на дневном нивоу, измирујемо све рачуне према "Комуналцу". На тај начин смо им створили услове да могу да уложе у унапређење својих услуга и модернизацију опреме и механизације, а заиста је много тога урађено на том плану у последње три године", закључио је председник Манчић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001