Example of Table Blog layout (FAQ section)

"Лолина" школа слави 60. рођендан

величина слова

20. април 2017.

Поводом обележавања 60. рођендана школе израђени су: билборд, посебан број школског часописа "Пролеће", позивнице и плакати. Испланиране су бројне активности: спортски сусрети, приредба и изложба у КЦ-у, радионице и дружење.

Основна школа „Иво Лола Рибар“, најмлађа школа у Руми, почела је са радом за ученике са „Брега“ пре пола века, школске 1956/57. године.

Од 2002. године Дан школе се обележава у Културном центру у Руми.

На самом почетку функционисања школе, радове на адаптацији постојећих, и изградњи нових просторија, школа је финансирала сопственим средствима и прилозима родитеља. Значајан допринос унапређењу услова рада школе дали су и грађани „Брега“ својим добровољним радом.

Унапређењу наставе и опремању кабинета, адаптацији и реконструкцији просторија, у постојећим зградама, као и изградњи нових, бетонирању спортских терена и дворишта, значајно су допринели директори школе.  

1963. године школи „Иво Лола Рибар“ припојене су школе у Краљевцима и Добринцима, тада је правним актом школа у Руми проглашена за матичну. У склопу интеграционих промена, тадашњег времена, дошло је до гашења Школе за специјално образовање и васпитање када су, у то време, три одељења те школе, заједно са наставним кадром припојени нашој школи. Тако је било све до школске године 2016/17. када су угашена одељења за децу са тешкоћама у развоју.

Издвојено одељење у Краљевцима ради у школској згради смештеној у центру села, наменски грађеној и отвореној 1987. године.

Издвојено одељење у Добринцима ради у школској згради наменски изграђеној и отвореној 1983. године.

Од школске 2012/2013. године у школи се реализује основно образовање одраслих, првобитно кроз Пројекат „Друга шанса“, а од школске 2013/2014. Школа је јавно признат организатор активности основног образовања одраслих у складу са законом којим се уређују основи система образовања и васпитања и Законом о образовању одраслих. Школа спроводи формално образовање одраслих које омогућава стицање основног образовања.

Одмах по оснивању школе, њен први директор, Ђорђе Мушицки, покренуо је рад слободних активности, основани су Одред извидника и планинки „Бриле“ (први у Руми), школско летовалиште и ђачка задруга „Јосип Штајнер“, у оквиру које је била економија.

Наставник Душан Швоња обучавао је ученике и са њима постизао изванредне резултате на такмичењима задругара.

Захваљујући постигнућима ученика, наша школа је била домаћин 6. Сабора ученичких задруга Југославије.

1960. године оснива се Клуб младих техничара „Никола Тесла“.

1974. године велики ентузијаста, бивши директор, Радивоје - Раша Радовић покреће Сусрете другарства и школски лист „Пролеће”.

1975. године почасни председник клуба Миливој Југин, приликом именовања, изрекао је: „Обишао сам многе земље и велике градове, многе модерно опремљене школе, али овакву љубав према техници и овакве резултате нигде нисам видео“.

У оквиру Љубљанске банке, Раша оснива школску банку и штедионицу, у то време, једину те врсте у Војводини.

Илија Тркуља, наставник техничког образовања, (у пензији, и бивши ученик школе) добитник је златне плакете и других вредних признања, а његови ученици добитници су „Белог анђела“ – највишег признања оних времена.

Из непрегледног списка награда и признања, појединцима и екипама, који поносно стоји у Летопису школе – захваљујући дугогодишњем и свестраном раду Славице Меденице, наставнику руског језика и библиотекару школе (у пензији), као и Љиљани Дороњски, учитељици (некадашњи библиотекар) и Марини Јездић, учитељици (садашњи библиотекар) - издвајамо само оне највишег ранга:

1975. године Међународна изложба на Београдском сајму „Космос миру“, на којој је наша школа учествовала са шест експоната заједно са Русима и Американцима који су изложили своје стварне свемирске летилице. У пропратном тексту на првим страницама наших дневних листова истицали су се наслови: „На Београдском сајму излажу своје експонате три велесиле – Русија, Америка и Основна школа „Иво Лола Рибар“из Руме.

Републичка награда „25. мај“; наша школа је једина у Војводини која је добила ову награду.

2007. године Републичко признање као истраживачки рад у истраживачко-научном центру „Петница“, Игору Асановићу.

2007. године прва награда Николини Тутуш на Међународном фестивалу хумора и сатире „Златна кацига“ у Крушевцу.

2011. и 2015. године Покрајинско признање Христини Штимац (данас ученица 8. разреда, најбољи рецитатор у историји наше школе) за учешће на Смотри најбољих рецитатора АП Војводине.

Као угледне и заслужне личности културне и научне елите, код нас, и у свету, значајно место заузимају и ученици наше школе, те су њихова имена на том вечном списку уписана посебним словима:

Стјепко Гут (џез музичар светског реномеа, професор на конзерваторијуму у Грацу);

Јосип Јурца (композитор, диригент и уметнички руководилац Великог тамбурашког оркестра, признатог и изван наших граница, ХКПД "Матија Губец" из Руме);

Ђорђе Јоцковић (професор на Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду);

Никола Радовац (амбасадор);

Весна Тодоровић (доктор микробилогије);

Мирослав Ћивић (магистар микробилогије и асистент на ПМФ-у);

Милица Шијачки (асистент на Саобраћајном факултету у Новом Саду);

Ђорђе Ђекић (магистар историје и асистент на катедри у Нишу);

Мирјана Ђекић (магистар етнологије и сарадник Историјског архива у Новом Саду);

Ђура Шефер (професор српског језика у пензији, писац).

Николина Тутуш, још као основац школске 2002/03. полазник Песничке колоније на Обедској Бари и Песничке школе у Београду, 2003/04. треће место на Републичком конкурсу Црвеног крста "Крв живот значи", 2004/05. похвалница Извршног већа АП Војводине за литерарно стваралаштво, 2005/06. добитница прве награде на међународном фестивалу хумора и сатире "Златна кацига" у Крушевцу, а на Републичком такмичењу младих литерарних талената Србије примљена у 9. песничку школу. Добитница је награде из задужбинских фондова Матице српске и примила је Бранкову награду (друго место) Матице српске за 2015. годину. Тренутно је на докторским студијама језика и књижевности у Новом Саду.

Игор Асановић, полазник научно - истраживачког центра у Петници захваљујући постигнућима на такмичењима основаца из хемије. Добитник је дипломе "Ђорђе Стефановић" за 2015. годину коју Хемијски факултет додељује најбољем студенту студијске групе Дипломирани биохемичар у генерацији. Тренутно је на мастер студијама Института за молекуларну биотехнологију у Бечу, Аустрија.

Роксанда Чолић, по завршетку основне школе похађала чувени Текелијанум у Будимпешти, Мађарска. Тренутно је студент Правног факултета у Новом Саду.

Христина Штимац, ученица 8. разреда два пута је представљала школу, и Oпштину Рума, на Смотри најбољих рецитора АП Војводине.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001