Презентација савремених технологија пречишћавања отпадних вода

величина слова

12. април 2017.

KC RumaЈавно урбанистичко предузеће "План" организовало је данас у Културном центру јавну презентацију посвећену савременим технологијама пречишћавања вода.

Презентацији под називом "Нове методе пречишћавања отпадних вода као део система интегралног планирања развоја и ревитализације градова" присуствовали су представници свих сремских општина, али и гости из Републике Српске.

Презентацију нових метода пречишћавања отпадних вода је одржао др Чедо Максимовић, професор на једном од водећих лондонских техничких универзитета.

"Нашој земљи су потребне савремене технологије, далеко испред овог што тренутно користимо. Најновији пречистач око себе не шири лоше мирисе и можете га поставити у центар било код града, јер не смрди. Много мање кошта да се изгради савремени пречистач, а и много мањи су трошкови експлоатације", изјавио је Максимовић и додао да ће на путу придружења Европској унији један од услова бити и да свако насељено место, са више од 2.000 становника, има пречистач.

 

"Србија не сме да понови грешку Мађарске која је изградила 400 постројења, али по старој технологији. Они их данас једно по једно руше и преправљају. Дакле, ми морамо одмах да пратимо савремене токове, како не бисмо поновили грешке комшија", нагласио је проф. др Максимовић.

Stevban KovacevicПоздравну реч на скупу у Руми је, у име локалне самоуправе, упутио председник СО Рума Стеван Ковачевић.

"Наменско и рационално трошење вода и третирање отпадних вода је проблем који ће обележити 21. век. Исправне одлуке када је у питању управљање водама можемо донети поштујући и уважавајући глас стручне јавности. Управо због тога су овакви скупови веома значајни", рекао је Ковачевић.

Ненад Ђукић, дипломирани грађевински инжењер хидросмера представник Министарства водопривреде Републике Српске из Бањалуке и директорица ЈУП "План" Милка Павловић су сагласни да је проблематика отпадних вода врло важна тема, јер већина градова у Србији и окружењу нема одговарајући третман отпадних вода.

Nenad Djukic"Вишенаменско коришћење воде па чак и третиране отпадне воде долази као један од могућих приоритета. У читавом свету се третирана вода више не посматра као отпад, већ ресурс", казао је Ђукић.

"Позвали смо представнике сремских општина да присуствују презентацији. Све општине генерално у Србији имају проблема са отпадним водама, зато је важно упознати се са новим трендовима када је реч о правилном третману поменутих вода. Такође, можда се отвори могућност и за неки заједнички пројекат неколико општина који би се финансирао од стране Европске уније", казала је директорица ЈУП "План" Милка Павловић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001