Стручна пракса за 30 младих Рома и Ромкиња

величина слова

7. април 2017.

ObukaОбука за менторе из 6 јавних предузећа и установа, који учествују у пројекту "Више искуства за више могућности - јачање социјалне инклузије и запошљавања Рома", одржана је данас у Градској кући.
Румска предузећа ''Водовод'', ''Стамбено'', ''Комуналац'', Општинска управа, Геронтолошки центар ''Срем'' и Пољопривредна стручна служба примиће 30 младих Рома и Ромкиња на двомесечну стручну праксу, а пројекат има за циљ да олакша младим људима запослење и повећа, кроз стечено искуство, њихову конкуретност на тржишту рада.
Пројекат финансира ЕУ, а спроводи га Општина Рума уз партнере Удружење Рома Рума и Кровну организацију младих Србије.

Координаторка пројекта Маријана Тодоровић је нагласила да ће задатак ментора бити да помогну младим људима да науче конкретне вештине на одређеном послу, али и важност етичности професионализма.

Marijana Todorović"Учесници на пројекту, млади Роми, су мотивисани да учине свој живот и живот своје деце бољим, да не пролазе кроз све оно кроз шта они пролазе приликом тражења посла. Већина њих има само основну школу, један део има стручну школу у трајању од три године и један део има завршену средњу школу. У мају ће се организовати један speed dating, односно кратак сусрет са послодавцима из приватних компанија. Практиканти који су прошли праксу ће имати прилику да донесу свој CV који су израдили кроз наш програм и да се представе на том кратком интервјуу и ми се надамо да ће бар неки од њих успети да се изборе за посао"", казала је Маријана Тодоровић.

Пројекат је почео 21. децембра 2015. године, а завршава се 20. јуна ове године. Вредност пројекта је 130.000 евра, а Општина Рума га суфинансира са 15 одсто суфинансирања. Такође, локална самоуправа је обезбедила и превоз за практикатне.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001