Oбележена осамнаеста годишњица НАТО бомбардовања

величина слова

24. март 2017.

Polaganje venacaПолагањем венаца на Градском гробљу, данас је Руми обележена осамнаеста годишњица од почетка бомбардовања СР Југославије. Ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, почели су на данашњи дан 1999. годинe. Представници локалне самоуправе, СУБНОР-а Општине Рума и грађани положили су венце на споменик погинулима у ратовима од 1990 до 1999. године.

Секретар СУБНОР-а Рума Предраг Вукмирић је подсетио окупљене на бомбардовање нашег града и настрадале грађане из румске општине.

"НАТО снаге бомбардовале су и наш град, тачније, касарну Војске Југославије у Железничкој улици, где је бачено 6 пројектила, који су уништили значајан број објеката, на срећу жртава тада није било. На данашњи дан морамо да се сетимо и наших суграђана који су своје животе дали у одбрани земље: Жељка Раужана из Хртковаца, Бранка Чутурила из Кленка, Милене - Цице Малинић, која је била цивилна жртва рата и Мише Убоје, који је погинуо 1998. године као редован војник у сукобу са шиптарским терористима", рекао је Вукмирић

Polaganje venacaПредседник СО Рума Стеван Ковачевић је нагласио да је на данашњи дан пре 18 година исписана најсрамнија страница историје међународне заједнице.

"Морамо стално понављати да је то била злочиначка НАТО агресија, јер постоје значајни покушаји у важним међународним центрима моћи, да се та војна операција редизајнира и да се прикаже у другачијем светлу. Наша је дужност да се овде сваке године окупимо, као на заветном месту и да одамо свим жртвама почаст. Нека је слава нашим погинулим суграђанима и живела Србија", казао је Ковачевић.

Укупна материјална штета Савезне Републике Југославије процењена је на више десетина милијарди долара. Ратни губици НАТО-а у људству и техници никада нису обелодањени. Незваничне процене су да је, за 78 дана бомбардовања, живот изгубило око 2.500 људи.

У бомбардовању је уништено и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 мостова разорено.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001