Articles

Хачинсон отворио нову фабрику у Руми - Премијер Вучић поручио: Имаћемо још више улагања у Руму

величина слова

23. март 2017.

Француски гигант у производњи делова за аутомобилску индустрију "Хачинсон" отворио је данас у Руми и своју другу фабрику, у којој ће се производити црева за гориво.

Отварању фабрике, у чију је изградњу и опремање уложено 3 милиона евра, присуствовали су и републички и покрајински премијери, Александар Вучић и Игор Мировић, представници румске локалне самоуправе предвођени председником Општине Рума Слађаном Манчићем, саветник за економска питања у амбасади Француске Жан-Пјер Гасто, министар привреде Горан Кнежевић и други високи државни званичници, као и челни људи суседних сремских општина.

У новој фабрици "Хачинсон" већ ради 135 радника, а овај француски инвеститор у два производна погона у Руми тренутно запошљава 447 радника.

Вучић је подсетио да је Влада РС, када је отваран први погон "Хачинсона" у Руми, помогла субвенцијама, а да сада инвеститор то није ни тражио.

Премијер је приметио је и да је било неверице својевремено када је говорио да ће бити 300, 400 радника запослено у "Хачинсону", а има их, већ сада, и више, и биће их, каже, и читавих 1000 у 2018. години.

"Имаћемо још више улагања у Руму. То је важно за људе који овде живе, да могу да живе од свог рада. Важно је и за општину, да може да улаже у водовод и канализацију, да се коначно приближимо много развијенијим земљама. Радују ме конкретни планови за изградњу треће фабрике, верујем да ће и она врло брзо помоћи да се запосли још већи број људи”, рекао је Вучић.

Вучић је на отварању новог погона француске фирме "Хачинсон" рекао да је Србија стабилна земља растуће економије, ниске инфлације, готово непостојећег дефицита, и која стално напредује на свим светским листама које се баве проценом пословног амбијента.

У том смислу Вучић је поновио да је Србија место за улагање и позвао француске инвеститоре да још више улажу.

"У инвестиционом смислу све оно позитивно што се у нашој општини дешава у последње три или четири године, јесте последица пута који следимо, а који је трасирала Влада на челу са премијером Вучићем", рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић и поручио да је Рума своју шансу искористила.

"Није тајна, него је за понос чињеница да смо од 1. јануара 2015. године до 20. марта 2017. године са евиденције за незапослена лица"скинули" 2022 човека. Убеђен сам и знам да је та бројка сигурно већа и верујем да смо у запослили од 2.500 до 3.000 људи. Имамо 500 радника из суседних општина које раде у Руми. Није проблем, хоћемо да се сви упосле у Срему, да посла буде за сваког. Имамо уређене радне зоне, подршку Владе Републике Србије, стога нећемо дозволити да ниједан озбиљан инвеститор одустане од улагања у румску општину", изјавио је Манчић и најавио ускоро отварање непалске фабрике нудли у индустријској зони "Румска петља" и италијанске компаније "Ла линеа верде" у Добринцима.

"Са великим ентузијазмом радимо на отварању фабрика у селима, јер оне гарантују опстанак и будућност села", поручио је Манчић.

"Хачинсон" тренутно запошљава 41.185 људи, компанија је присутна у 25 земаља света, а промет износи 4 милијарде евра, истакао је директор компаније Хачинсон Оливије Шато.

"Три милиона евра смо уложили у нашу другу фабрику Руми. Планирамо да до краја године овде упослимо још 200 или 250 радника, како бисмо наставили наш развој у погледу знања и вештина, Know-how. У априлу ове године ми крећемо у изградњу, не једног, него два нова објекта. Један ће имати сличну површну као и ова друга фабрика у којој се налазимо и простираће се на 3.700 квадратних метара, а други објекат за другу фазу биће површине 2.700 квадратних метара. То значи да ће наша компанија у Руми, у 2018. години, имати укупно 1.000 радника", нагласио је Шато.

Председник Владе АП Војводине Игор Мировић је напоменуо да је током прошле године покрајинска Влада инвестирала у Руму више од 176 милиона по разним основама, али и да ће се потрудити да се ове и следеће године у нашу општину инвестира много више.

"Резултати јасно говоре и "Хачинсон" је један у низу резултата, са 135 нових запослених другој фази, са улагањем које ће када се заврши трећа и четврта фаза превазићи локалне, румске оквире. То је нешто што морамо да следимо и нешто чему ће покрајинска Влада апсолутно давати све врсте подстицаја. Рума се развија у правом смеру и служи за пример другим општинама", рекао је Мировић.

Инвестиције "Хачинсона" у Руми требало би да достигну око 7,3 милиона евра, а Влада Србије се обавезала да ће финансирати изградњу пречистача за ту компанију, чија је предрачунска вредност око 900.000 евра.

Тим поводом председник Општине Рума Слађан Манчић и директор Републичке дирекција за имовину Републике Србије Јован Воркапић су данас пре отварања фабрике потписали уговор о преносу власништва на земљиштем, што је предуслов за изградњу пречистача.

"Хачинсон" снабдева аутомобилске гиганте попут "Мерцедеса", "Фијата", "Сузукија" и "Реноа".

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian