Почео 20. Арт Трема Фест

величина слова

23. март 2017.

Позоришни "Арт Трема Фест", једна од најбољих манифестација у Општини Рума, одржава се по 20. јубиларни пут у нашем граду. Трема фест је, синоћ у Културном центру, званично отворен изложбом „Фотографија на позоришном плакату Ференца Барата“ кустоскиње Љиљане Динић (Позоришни музеј Војводине у сарадњи са Завичајним музејом Рума), након чега је уследио перформанс „Изложба за једну слику у мраку ...“ уметника Јовице Јолета Панића, док су у такмичарском делу програма одигране представе „Међуигре 0 до 24Зијаха Соколовића и „Укалупљивање (Трагедија лоптања у Срба)“, продукција ФДУ.

Уз примарне циљеве као што су развијање позоришне уметности и културе, промоције младих људи који почињу да се баве глумом и од самог почетка подршку локалне самоуправе, добили смо обрисе једног респектабилног фестивала који ће се у наредном периоду још боље позиционирати на позоришној мапи Србије, изјавио је један од главних организатора Арт Трема Феста Золтан Фридман из Градског позоришта "Рума".

"Осећам велико задовољство. За 20 година смо прешли пут од једног малог аматерског фестивала до фестивала који је велики пројекат и има три фазе. Мартовска Трема је задржала такмичарски карактер и занимљиво је да у оквиру академских представа сада овде наступају млади људи који су се пре 20 година тек родили, наравно ту има и велики број наших Румљана, што ми је посебно драго. Када ту придодамо и камерне форме и еминентне уметнике који ће ове године наступити пред Румљанима, имамо јединствен спој младости и искуства и публика ће заиста имати шта да види на Трема фесту ове године", рекао је Фридман.

У име покровитеља фестивала присутне је на синоћњем отварању поздравио Стеван Ковачевић председник СО Рума.

"Рума промовише праве уметничке вредности, јер су Румљани те вредности увек уважавали. Зато је ова манифестација од самог почетка осуђена на успех. Верујем да ће Трема фест и у наредним годинама бити манифестација по којој ће наш град бити препознатљив", истакао је Ковачевић.

Прослављена српска глумица Ана Софреновић је са задовољством прихватила позив да буде чланица овогодишњег жирија.

"Дивно је што Рума има један овакав фестивал, јер се позориште данас бори са временом у коме живимо, бори се за опстанак. Ипак, осећам оптимизам када погледам ове младе људе, нове наде које се боре за позоришну уметност. И зато упркос свему знам да ће позориште увек живети и тај живи контакт са публиком је незамењив", сматра Ана Софреновић.

Бранко Јовичић председник Градског позоришта "Рума" је нагласио да су највеће богатство Трема феста хиљаду младих људи који су управо на овом фестивалу спознали шта је то позоришна уметност, али и развили љубав према глуми и она је многима постала животни позив.

Вечерас ће у такмичарском делу програма бити одигране две представе. У 19 часова почињу „Примадоне“, камерни пројекат Тање Бошковић и Раде Ђуричин, а два сата касније „Дует“, копродукција Свеучилиште Ријека и „Вихор“ театра из Београда.

О програму и цени улазница опширније овде.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001