Савремена практична настава у новоотвореном Кабинету за ветерину и сточарство - Министар Шарчевић: Пољопривредна школа у Руми је узор другима

величина слова

22. март 2017.

Симболичним пресецањем врпце данас су председник Општине Рума Слађан Манчић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и потпредседник Владе АП Војводине Ђорђе Милићевић свечано отворили Кабинет за ветерину и сточарство у Средњој пољопривредно-прехрамбеној школи „Стеван Петровић Бриле. Свечаности у румској Пољопривредној школи присуствовао је и министар пољопривреде и заштите животне среднине Бранислав Недимовић, те бројни покрајински и општински званичници.

У новоотвореном кабинету ће се обављати практична наставе за два образовна профила – пољопривредни и ветеринарски техничар.Нови кабинет намењен је и производњи генетски квалитетног материјала којим ће се подићи квалитативни састав свињарске производње на подручју Срема. На овај начин ученици имају могућност да помогну пољопривредним произвођачима да буду што конкурентнији на тржишту.

Пројекат изградње Кабинета за ветерину и сточарство је финансиран од стране Општине Рума са 7.200.000,00 динара, Управе за капитална улагања АП Војводине са 12.856.581,87 динара и Пољопривредне школе са 2.396.492,97 динара.

За опремање сточарског дела кабинета издвојено је 3.600.000 динара. Покрајински секретаријат за пољопривреду је донирао 1.500.000 динара, док је остатак финансиран средствима школе.

За опремање другог дела кабинета и учионица Општина Рума је обезбедила 500.000 динара, док је сама школа издвојила 100.000 динара.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић оценио је данас у Руми да СППШ „Стеван Петровић Бриле“ спада у сам врх пољопривредних школа у Србији.

"У Руми имамо једну узорну образовну установу која је високо оцењена, пре свега захваљујући преданом раду директора и наставног особља школе. Са данашњим отварањем Кабинета за ветерину и сточарство унапређују се наставни процеси у овој установи. Захваљујући великим улагањима у неколико протеклих година, сигуран сам да ће пољопривредни стручњаци, које ће изнедрити ова школа у наредном периоду, дати значајан допринос развоју Србије", изјавио је министар Шарчевић, уз опаску да ће пољоприведне школе у дуалном образовању бити бренд за себе, јер већ постоје одличне полазне основе.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић је подсетио да су заједничким средствима од близу 30 милиона динара пројекат изградње подржали Влада АП Војводине, посредством Управе за капитална улагања, Општина Рума и сама школа. Он је нагласио да је то прави модел за успешну реализацију пројекта.

"Покрајинска Влада је здушно подржала Владу Републике Србије у пројекту побољшања услова образовања у нашим школама. Широм АП Војводине улажемо средства и у опрему и у објекте. Овде у Руми заиста имамо сјајан пример како спојити теоријско и практично знање, зато сам уверен да млади људи коју похађају ову школу из ње неће изаћи само са дипломом, већ и са практичним знањем. Е то је суштински важна ствар", поручио је Милићевић.

Изградња Кабинета за ветерину и сточарство је прави пример сарадње државе, локалне самоуправе и школе како би се деци омогућило школовање на вишем нивоу, сматра председник Општине Рума Слађан Манчић.

"Кабинет је капиталан објекат за школу која једина, у пољопривредном Срему, школује ђаке за обављање пољопривредне делатности. Захваљујем и директору школе Пуповцу, јер се веома ангажовао на овом пројекту и сви се сећамо да је на овом простору пре само две године била обична ливада, а сада имамо модеран кабинет у коме ће, у врхунским условима, ученици стицати практична знања. Познато је колико румска локална самоуправа улаже у школство, јер је улагање у образовање, заправо улагање у будућност. Све обавезе према образовним установама редовно измирујемо Дали смо директорима школа слободу да утроше сва планирана средства из финансијског плана, а све како би се услови у школама подигли на виши ниво", нагласио је Манчић.

Пољопривредна школа у Руми је показни центар како треба да функционише једна образовна установа у Србији, тврди министар пољопривреде и заштите животне среднине Бранислав Недимовић,

"Мени је јако драго што постоји добар пример у Руми, у срцу Срема, али добре моделе морамо да применимо и у другим деловима наше земље, па да оваквих центара имамо десет или 15. Идеална нам је платформа да то радимо преко средњих пољопривредних школа из простог разлога јер одатле желимо да регрутујемо људе који ће радити у различитим технолошким процесима производње. Било да је реч о примарној пољопривредној производњи или о прехрамбеној индустрији. Мени је драго јер у Срему постоје привредни субјекти који се, рецимо, баве прерадом меса или воћарством, а који су заинтересовани да доведу децу из ове школе на праксу",рекао је Недимовић и додао да ће ресорно министарство стати иза свих оних који желе да се самостално баве пољопривредном делатношћу.

"По први пут имамо расписан конкурс за младе пољопривреднике. Дајемо грантове свима онима који хоће да покрену пољопривредну производњу, а предност ће имати управо млади људи који су пољопривредне струке", истакао је Недимовић.

Милан Пуповац директор СППШ „Стеван Петровић Бриле“ у Руми је напоменуо да је школа је добила оно чему је тежила дуги низ година.

"Ово нам је велики мотив да радимо још боље и више како бих нашим ученицима приуштили све оно што једна школа треба да има. Кабинет ће нам омогућити да ученицима усадимо практична знања и вештине које ће моћи да користе након завршетка школовања, да буду своји домаћини, на својим газдинствима или постану врсни инжењери и доктори наука. Поносни смо, јер овакав објекат нема ниједна пољопривредна школа у Србији", казао је Пуповац.

Кабинет за ветерину и сточарство је површине 460 метара квадратних метара, а састоји се из три независна дела: кабинетски део са две учионице; магацински простор са мешаоном хране и сточарски део(чекалиште, прасилиште и одгој) капацитета 20 приплодних назимица.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001