Отварање нових фабрика у Руми значајна вест за цео Срем

величина слова

21. март 2017.

Sladjan MancicПрема бизнис плану француска компанија "Хачинсон" ће до 2020. године у Руми изградити четири фабрике, у којима ће се производити различити производи намењени аутомобилској индустрији.

Након прве фабрике која је почела са производњом у фебруару прошле године, ове седмице свечано ће бити отворена и друга фабрика овог француског инвеститора. Председник Општине Рума Слађан Манчић напомиње да "Хачинсон" планира да већ на лето крене са радовима на изградњи треће фабрике.

"Невероватном динамиком граде буквално фабрику за фабриком. Пракса је показала да овај инвеститор све обавезе испуњава пре рока, верујем да ћемо четири фабрике имати и пре 2020. године, што гарантује отварање великог броја радних места у кратком временском периоду. Очекујемо да ће, могу слободно рећи, у индустријском комплексу "Хачинсон" у Руми, посао добити око 1.600 радника", изјавио је Манчић.

Председник Општине Рума Слађан Манчић је оценио да храбри чињеница да све компаније које од недавно раде у Општини Рума планирају проширење производње и запошљавање нових радника. Како компаније отварају производне погоне и ангажују нове раднике, тако полако долазимо у ситуацију да ће смањење стопе незапослености индиректно условити инвеститоре да повећају месечна давања радницима, тврди први човек румске општине.

"Кроз потписивање одређених уговора са инвеститорима ми их обавезујемо да минимална плата буде 30.000 динара. Међутим, тржиште рада такође је значајан параметар за висину плате. Рекао бих да су тренутно шивачи - кројачи у нашој општини доста тражени. To je струка по којој је Рума некад била препознатљива, али и струка где су примања била изузетно мала. Рецимо пре четири године када је постојала само једна компанија у Руми која је запошљавала кројаче и сличне профиле радника, плате су биле 15, 18 или 20 хиљада динара. Међутим, сада постоје четири, пет компанија у Руми које имају потребу за тим профилом радника. Готово свакодневно кинеско-данска компанија "Healtcare Europe" тражи раднике, као и обућарске компаније "Натурино" и "Инсерт". Сви траже доброг и поузданог радника, мајстора и њега ће морати добро и да плате", закључио је Манчић.

Председник Манчић сматра да су створени привредни услови да се у румској општини поред домаћих становника запошљавају и грађани из других општина.

"Немамо ништа против тога. Хоћемо да се наш град и општина развијају. По информацијама са којима тренутно располажемо имамо око 500 радника из суседних општина. Нама је циљ да искоренимо незапосленост и мислим да инвестициони развој Руме није важан само са локалног аспекта, већ да је он важан за цео регион Срема", рекао је Манчић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001