20. Арт Трема Фест Рума

величина слова

22. март 2017.

Арт Трема Фест Рума афирмише рад студената уметничких академија у региону приказујући њихове испитне, дипломске и професионалне продукције, као и камерних представа које настају у сарадњи са позориштима, независним театарским асоцијацијама и установама културе. И тако 20. година.

Организатор ТРЕМЕ је Градско позориште Рума у сарадњи са Културним центром, Градском библиотеком и Завичајним музејом Рума. Све ове године подршку су давали: локална самоуправа, Покрајински секретаријат за културу, Министарство културе и информисања Републике Србије и локални предузетници.

Ове године, 20. Арт Трема Фест Рума – први сегмент пројекта „Трема у марту“ биће одржан од 22. до 25. марта (одабрано је 8 представа од 92 пријављене на конкурсу).

У такмичарском делу, током четири дана фестивала, гледаоци ће бити у прилици да виде по две представе дневно, изузев на отварању и затварању када су предвиђени додатни програми.

20. Арт Трема Фест Рума званично се отвара у 18 часова изложбом „Фотографија на позоришном плакату Ференца Барата“ кустос Љиљана Динић (Позоришни музеј Војводине у сарадњи са Завичајним музејом Рума), пола сата касније следи перформанс „Изложба за једну слику у мраку ...“ уметника Јовице Јолета Панића, а у такмичарском делу биће изведене представе „Међуигре 0 до 24“ Зијаха Соколовића од 19 часова и „Укалупљивање (Трагедија лоптања у Срба)“, продукција ФДУ, са почетком у 21 час.

 

У четвртак, 23. марта, играју се две представе: у 19 часова почињу „Примадоне“, камерни пројекат Тање Бошковић и Раде Ђуричин, а два сата касније „Дует“, копродукција Свеучилиште Ријека и „Вихор“ театра из Београда.

Наредног дана, фестивалски дан креће пола сата раније, од 18.30, када се даје представа „Путујуће позориште Шопаловић“ Академије уметности из Новог Сада. Театар „Љубомир Кабакчиев“ из Бугарске изводи монодраму према мотивима Чарлса Буковског под називом „Everything on the table“ од 21 час.

Фестивал се затвара у суботу, када ће бити додељене и награде. Програм за тај дан је: од 19 часова „Одлазни терминал“ у продукцији Сцене „Испад“ и Сцене „Вук“ из Београда, од 21 час „Сирена и Викторија“ са Миленом Павловић, Татјаном Кесман и Радославом Миленковићем.

Жири у саставу глумица Ана Софреновић, театролог мр Мирослав Радоњић, и редитељ Андраш Урбан, оцењиваће и на завршној вечери прогласити победнике.

Пре проглашења, од 22.30 часова, а у част победника, одиграће се позоришна инсталација „Жене Даде“ Дах Театра из Београда.

Ове године, све представе се играју на камерној или великој сцени Културног центра Рума.

Комплети карата за сва четири дана фестивала су у продаји и њихова цена износи 1200,00 динара. Цене појединачних представа износе 250,00 динара за студентске и 350,00 динара за професионалне представе и моћи ће да се купе на благајни Културног центра Рума од 10. марта. Комплети карата за школе, тј. ученике, продају се по повлашћеној цени од 1000,00 динара.

За протекле две деценије приказано је више од 300 позоришних представа, позоришних изложби, презентација и стручних разговора са уметницима и публиком. Представе су извођење на више језика: српски, бугарски, мађарски, шведски, енглески, италијански, словачки, ромски, македонски... Велики број младих из Градског позоришта Рума, њих више од 1.000, расло је и образовало се током 20. година трајања Фестивала, а сад се појављују као успешни и признати уметници у позориштима у Србији и региону.

Трема је за неке изговор за незнање, за друге је покретач да себе представе у најбољем светлу, док на неке паралишуће утиче. Трема је врста страха пред наступ било које врсте и незаобилазни је део позоришне рутине. Румска ТРЕМА сензибилише младе ка позоришту и уметности уопште и, дубоко верујемо, доприноси да буду свестранији људи.

Преузмите Програм

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001