Отворена Канцеларија за смањење сиромаштва

величина слова

15. март 2017.

Kancelarija za siromastvoУ Руми је данас отворена Канцеларија за смањење сиромаштва која је део пројекта „Повећање ефикасности социјалне услуге кроз међуопштинску сарадњу и промоцију активације (ангажовања радне снаге) рањивих група на локалном нивоу“, подржаном од стране Европске уније. Основни циљ ове канцеларије је успостављање нових локалних услуга које ће унапредити положај и квалитет живота социјално угрожених особа.

Уз присуство челних људи Општине Рума Канцеларију за смањење сиромаштва свечано је отворио државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владимир Илић.

Државни секретар је нагласио да на територији Републике Србије има 250.000 корисника новчане помоћи, а да је у стању социјалне потребе око 750.000 људи.

"Желимо да корисника новчане помоћи буде све мање, али не на начин да се помоћ укида, већ да се људима да могућност да изађу из зачараног круга сиромаштва. У Руми 3.600 људи добија новчану помоћ што сигурно није реалан број и нама је циљ да кроз активацију свим радно способним грађанима омогућимо да посредством ове Канцеларије дођу до посла и обезбеде сигуран прилив новца за своје породице", изјавио је Илић.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић је напоменуо да је борба против сиромаштва изазов сваке локалне заједнице. Он је рекао да је за румску локалну самоуправу најбољи начин за борбу против сиромаштва подизање привредних активности.

Kancelarija za siromastvo"То је свакако у нашој општини дало резултата и ми смо у претходне две, три године у реалном привредном сектору упослили 2.500 људи. Исто тако и од ове Канцеларије очекујемо да знатно унапредити ниво пружања услуга из области социјалне заштите. Очекујемо да ће координатор успети да превазиђе проблеме са којим се сусрећу све локалне самоуправе и да ће имати прави увид у стање социјалних потреба. Верујем да ће Канцеларије допринети и сузбијању злоупотреба социјалне помоћи, јер знамо да постоје", казао је Ковачевић и додао да је Општина Рума у овој години издвојила 142 милиона динара за пружање социјалних услуга.

Координаторка и ауторка пројекта Весна Циврић из Удружења грађана "Дуга“ - Ада тврди да Канцеларија за смањење сиромаштва има за циљ да врати достојанство породицама које тешко живе.

Kancelarija"Први задатак Канцеларија које су отворене у Руми, Сремској Митровици, Ади, Новој Црњи и у још 17 локалних заједница је да изврши мапирање сиромашног становништва и изради социјалне карте. То је значајно за све локалне самоуправе јер ће имати валидне податке колико имају сиромашних пензионера, корисника социјалне помоћи, деце у сиромаштву. Такође, битан сегмент рада Канцеларије је и друштвено користан рад. Дакле грађани, који су се можда и само тренутно нашли у стању социјалне потребе, неће морати да траже милостињу, већ ће посредством Канцеларије бити ангажовани на одређеним пословима за које ће бити плаћени. На тај начин људима враћамо достојанство породицама", поручила Весна Циврић.

Координаторка Канцеларије за смањење сиромаштва у Руми биће Мирјана Иванковић. Канцеларијa за смањење сиромаштва се налази у општинској згради у улици Железничка бр. 22 (зграда бившег Војног одсека).

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001