Подршка Ромима при запошљавању

величина слова

15. март 2017.

Ljubisic, Jovanovic, CirkovicОпштина Рума је започела пројекат под називом "Више искуства за више могућности - јачање социјалне инклузије и запошљавања Рома". За тај пројекат Oпштина Рума је потписала уговор са Делегацијом Европске уније у Србији 20. децембра 2015. године и он је део пројекта "Европска унија Подршка инклузивном друштву" које финансира ЕУ са 5,4 милиона евра, а спроводи Делегација Европске уније у Републици Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

За овај пројекат ЕУ је издвојила 130,953.22 евра. Циљ Oпштине Рума и њених партнера на пројекту, Удружења Рома Руме и Кровне организације младих Србије, je да се обезбеде бољи услови за запошљавање младих Рома.

"Чињеница да Општина Рума покреће пројекат подршке Европске уније инклузивном друштву пример је како практично може да буде започет процес веће инклузије ромске популације и укључивање радно способних чланова друштва у свет рада. Роми јесу равноправни кандидати за посао и јесу спремни да буду активни чланови друштва, с правом на једнаке могућности као и сви грађани Србије", поручила је покрајинска посланица Јелена Јовановић након састанка у Руми са начелником Општинске управе Душаном Љубишићем и општинским посредником за запошљавање Рома у Општини Рума Далибором Ћирковићем.

Deca Ruma"Mноги радно способни Роми на територији Општине Рума су неактивни, без знања о могућностима и начинима на који могу да се пријаве за конкретни посао, али је чињеница да овај пилот пројекат који Општина Рума реализује прва у Србији представља шансу захваљујући којој ће млади Роми и Ромкиње унапредити постојећа знања, искуства и способности и тиме повећати своје шансе за запослење", рекла је Јелена Јовановић".
На територији Општине Рума по последњем попису живи око 1.300 житеља ромске националности, али по незваничним подацима тај број је можда и двоструко већи. Општина Рума настоји да створи боље услове за живот за све грађане, поготово за људе из осетљивих друштвених група, изјавио је начелник Општинске управе Душан Љубишић.

Zastava"Локална самоуправа је покренула низ пројеката који имају за циљ унапређење социјалног, здравственог, образовног, културног и сваког другог положаја Рома. Пре две године смо донели нови Акциони план за унапређење положаја Рома, а покретањем пројекта "Више искуства за више могућности - јачање социјалне инклузије и запошљавања Рома" ми правимо најважнији корак који ће створити услове за запошљавање Рома и људима обезбедити егзистенцију. Ми ћемо се као локална самоуправа потрудити да овај пројекат остане одржив", поручио је Љубишић.

Много је предрасуда којима су свакодневно изложени припадници ромске популације. Управо је борба против предрасуда кључна порука и овога пројекта и практичан модел социјалне инклузије за остале општине у Србији. Одабрани ромски посредник за запошљавање може и знаће да мотивише младе и радно способне Роме да се више ангажују у тражењу посла, а пружање могућност да стекну радно искуство у јавним предузећима представља прилику да се представе могућим послодавцима као квалитетни радници.
Dalibor Cirkovic
"Срећни смо што је Општина Рума препознала значај и важност пројекта. У оквиру овог пројекта 90 младих Рома је прошло обуку на теме које се тичу запошљавања - писање радних биографија, припрема за разговор, радна етика, тимски рад и слично. Од 90 полазника обуке, њих 30 ће проћи двомесечну плаћену праксу у приватним и јавним предузећима Општине Рума, а средства су обезбеђена у буџету пројекта", истакао је Далибор Ћирковић.

"Сигурна сам да само равноправним укључивањем свих грађанки и грађана Србије, као што то сада Општина Рума чини, можемо да унапредимо живот и оних који рођењем нису добили једнаке шансе, као и оних којима прилике и друштво могу и треба да пруже прилику да живе животом достојног сваког житеља Србије", закључила је покрајинска посланица Јелена Јовановић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001