"Дугме спаса" - телеасистенција за старе и болесне у Општини Рума

величина слова

13. март 2017.

Dugme spasaЦентар за социјални рад Општине Рума пружа својим корисницима широку лепезу услуга. Ова установа, уз подршку локалне самоуправе, тежи ка сталном побољшању квалитета услуга и иновацијама. Тако је данас стандардна услуга помоћ у кући геронто - домаћице достигла напредни ниво увођењем телеасистенције за старе и болесне.

Програм под називом "Дугме спаса" подразумева 24-часовну бригу о корисницима. Услуга функционише тако што корисници добијају мале апарате и притиском на СОС дугме (Дугме спаса), успоставља се двосмерна комуникација са оператерима, који позивају полицију, хитну помоћ, лекаре, у зависности од тога каква је помоћ особи са друге стране жице потребна. Овај пројекат Центар за социјални рад ће спроводити уз техничку подршку компаније "Контакта".

Ова услуга намењена је, пре свега, старијим, односно особама са инвалидитетом и са сметњама у развоју. Дакле, свима којима је потребан осећај сигурности 24 часа дневно, истиче директор Центра за социјални рад Слободан Красић.

"Наше геронто - домаћице воде бригу о старим и инвалидним лицима у току дана, а увођењем програма "Дугме спаса" брига о нашим корисницима траје 24 часа дневно. Чести су случајеви да стара лица падну, да су сами и не могу никога да позову у помоћ, право решење за те проблеме биће управо "Дугме спаса". Ми смо наручили 20 апарата и они ће у овој првој фази пројекта бити уручени нашим корисницима. Добиће их десет корисника из града и исто толико из сеоских средина. Месечна накнада је 2.500 динара и те трошкове ће сносити наша установа. Са овим уређајима наши корисници ће имати сигурност да је неко увек уз њих и да могу да рачунају на брзу помоћ", изјавио је Красић и додао да је могућ и већи обухват корисника уколико пројекат буде успешан као што се очекују.

Dugme spasa aparat"У разговорима са нашим корисницима приметимо њихову велику заинтересованост за овај пројекат. Неки од њих би сами финансирали пројекат, јер имају новац, али немају некога ко ће о њима бринути 24 часа дневно", закључио је Красић.

Маја Фатић из компаније "Контакта" - сектор за подршку корисницима је објаснила како функционише „Дугме спаса“.
"Притиском на дугме успоставља се двосмерна гласовна комуникација. У зависности од ситуације у којој се корисник налази ми организујемо помоћ. Корисници претходно нама дају контакте, бројеве телефона људи који су најближи њима и који имају кључ од њиховог дома да би се тог момента дошло код њих. Поред здравствених криза ту су и психолошке кризе, сам разговор са њима помаже им да се осећају сигурно, да их умиримо. Једноставно, налазе пријатеље у нама и ми тако и функционишемо са њима, као пријатељи. Они могу да се ослоне на нас свим тим кризним ситуацијама, хитна помоћ, теренска полиција, ватрогаци… Ми смо ту 24 часа, тако да су сигурни са нама", поручила је Маја Фатић.

Orlic GospaПрво "Дугме спаса" директор Центра за социјални рад и представници компаније "Контакта" уручили су Госпи Орлић(65) из Руме.

"Ова услуга Центра за социјални рад је спас за мене. Живим сама, имам доста здравствених проблема, пре свега са куком и због тога сам и тешко покретна. Такође, имам малу пензију сама не бих могла финансирати овај сјајан нови вид помоћи. Ја сам иначе већ две године презадовољна услугом помоћ и нега у кући и искрено вам кажем да су геронто - домаћице максимално професионалне, али и љубазне", казала је Госпа Орлић.

"Дугме спаса" око врата носиће и Јелица Милишић(79) из Хртковаца, која такође живи сама и креће се само уз помоћ штака.

"Дешавало се већ много пута да паднем па онда дозивам комшије, пролазнике и док ме неко не чује ја беспомоћно лежим, јер не могу сама да се придигнем. Мислим да је "Дугме за спас" јако практичан начин да нам у свако доба дана неко изађе у помоћ. Моја комшиница је исто као и ја стара и када је задњи пут пала и сломила бутну кост два дана је лежала док је нису пронашли. Апарат "Дугме за спас" ми даје сигурност и буди наду да ипак нисам сама", тврди Јелица Милишић.

Центар за социјални рад Општине Рума има преко 200 корисника услуге помоћ и нега у кући, а њих опслужује 21 геронто - домаћица.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001