Кроз сарадњу са ЕУ до боље заштите водних ресурса

величина слова

10. март 2017.

EvropaОбиласком излетишта Борковац данас је у Руми завршен први пројектни догађај у оквиру пројекта "Умрежавање градова и укључивање грађана за заштиту водних ресурса у Европи - H20 WR".

Претходна три дана Рума је била домаћин градовима из пет земаља Европске уније, који учествују у поменутом пројекту чији је наш град носилац. Током ова три дана у нашој општини су одржане бројне презентације о водним ресурстима Општине Рума, а све са циљем размене искустава, како би се ова важна област суштински унапредила.

На данашњој радионици одржаној у румском Хотелу "Парк" осмишљаване су мере и одговори на изазове заштите животне средине, а дискутовано је и о развоју пројектних идеја у вези са заштитом становништва у хитним ситуацијама у случају временских непогода.

Након Руме сваки од партнера учесника пројекта у оквиру Програма ЕУ - Европа за грађане, Мере 2.2 Мреже градова(Праг - Чешка, Нашице - Хрватска, Разлог - Бугарска, Сигет - Мађарска и Литија - Словенија) ће бити домаћин једног пројектног догађаја.

За сваки пројектни догађај биће спремљене нове презентације, како се прича не би понављала, него квалитетно продубљивала, што је предуслов за бољу заштиту водних ресурса, сматра Драган Косановић, шеф Одељења за локални економски развој.

Evropa i mi"Партнерски градови су активно учествовали на пројекту и заједнички смо дефинисали смернице за даљу реализацију пројекта. Гости су се уверили у потенцијал који наша општина има када је реч о водним ресурсима. Готово сви партнери су нам поручили да ће нам, када ми будемо њихови гости, презентовати примере добре праксе који су примењиви и Општини Рума, што је и јесте циљ целог пројекта", изјавио је Косановић.

Општина Рума је кроз овај, који је финансиран од стране ЕУ са 142.500 евра, је успоставила сарадњу по први пут са градовима Прагом, Разлогом, Сигетом и Литијом, док је са хрватским Нашицама већ раније покренуто неколико пројеката прекограничне сарадње.

"Изузетно нам је драго што и кроз овај пројекат настављамо сарадњу са Румом. Нашице и Руму спаја много тога, а посебно чувена породица Пејачевић, која је значајна за нас у Нашицама, али и за вас у Руми. Ми смо поред овог пројекта са Румом партнери на још два пројекта прекограничне сарадње. Дакле, уз поменуте Пејачевиће, ми сарађујемо и на пројекту заштите природне баштине, у оквиру кога ви треба да инфраструктурно уредите Бару Трсковачу, а ми наше значајне природне локалитете. Са новим пројектом заштите водних ресурса са Румом правимо нераскидиву везу од које ће обе стране имати само бенефите", изјавила је Магдалена Видаковић Геленчир из Нашичке развојне агенције НАРА.

Питер ГалескиНакон завршеног првог пројектног догађаја Патрик Галески технички координатор пројекта је похвалио Општину Рума и истакао да није случајност што је баш нашем граду указана част да буде носилац једног ЕУ пројекта.

"Рума је једини град из Србије који је носилац пројекта у оквиру програма Програма ЕУ - Европа за грађане, Мере 2.2 Мреже градова. Овај пројекат је био рангиран на трећем месту, у конкуренцији 178 пројеката, што само по себи говори о квалитету програма. Вода и заштита водних ресурса је изузетно битна тема и када се у решавање ове проблематике укључе више градова из различитих европских земаља на помолу је свакако изналажење квалитетнијег метода који ће свима користити", поручио је Галески.

До краја ове године одржаће се још два пројектна догађаја у Прагу и Разлогу, а последња четири догађаја ће се реализовати у 2018. Рума ће поново бити домаћин завршног пројектног догађаја у септембру 2018. године.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001