Рума и градови из Европске уније започели пројекат заштите водних ресурса

величина слова

8. март 2017.

Општина Рума је данас, у сарадњи са партнерским градовима из пет земаља Европске уније, започела реализацију пројекта "Умрежавање градова и укључивање грађана за заштиту водних ресурса у Европи - H20 WR".

Пројекат - у оквиру Програма ЕУ - Европа за грађане, Мере 2.2 Мреже градова - је финансиран од стране ЕУ, а Општини Рума су за ту наменуодобрена бесповратна средства у износу од 142.500 евра.

Општина Рума је носилац пројекта, а партнери су јој град Праг (Чешка) и општине Нашице (Хрватска), Разлог (Бугарска), Сигет (Мађарска) и Литија (Словенија).

Данас је у Хотелу "Парк" започео тродневни, први пројектни догађај који је озваничен потписивањем Меморандума о сарадњи, који је председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић потписао са представницима партнерских општина на пројекту.

У свом поздравном говору председник СО Рума Стеван Ковачевић је нагласио да је веома задовољан, јер је Рума једина општина из Србије којој је указано поверење да буде носилац пројекта у оквиру програма Европа за грађане.

"Пошто смо од свих учесника пројекта ми једини град изван Европске уније нема сумње да ћемо стећи драгоцена искуства, али и вратити поверење грађана у европске институције. Тема овог пројекта умрежавања градова је изузетно битна, јер је брига о водним ресурсима и начинима за њихово боље коришћење, једно од најважнијих питања на глобалном нивоу", рекао је Ковачевић пожелевши свим гостима пријатан боравак у Руми.

Ковачевић је у име локалне самоуправе гостима из Европске уније уручио пригодне поклоне, а исто је учинила и Туристичка организације Општине Рума.

У наредна три дана у Руми заштита водних ресурса ће се сагледати и са локалног аспекта, на нивоу локалних самоуправа, али и кроз европску призму, истиче шеф Одељења за локални економски развој Драган Косановић.

"У ова три дана организоваћемо различите радионице на којима ћемо дефинисати основне кораке, анализирати законске оквире у Србији и законску регулативу у партнерским земљама. Са гостима из ЕУ ћемо обићи Бару Трсковачу, археолошки локалитет Гомолаву и излетиште Борковац, а о пијаћој води у нашој Општини презентацију ће одржати представници ЈП "Водовод"", казао је Косановић.

Све локалне заједнице које учествују у пројекту су богате водним ресурсима, па ће прилике за размену искустава бити на прегршт, сматра Атанас Кранчев из општине Разлог, која се налази на југозападу Бугарске, близу границе са Грчком и Македонијом.

"Ми смо планинска општина, екстремно богата са водним ресурсима и зато смо веома заинтересовани за учешће у овом пројекту. Сматрам да се овај пројекат не може посматрати само на локалном нивоу, већ да је он заправо значајан за цео наш регион. Уверен сам да ћемо након овог пројекта остварити главни циљ, а то је заштита водних ресурса, али и да ће градови/партнери на пројекту успоставити успешну и дугорочну сарадњу и на другим пројектима", тврди Кранчев.

Иван Кеглевић из Нашица је напоменуо да је Хрватска једна од најбогатијих земаља на свету када је реч о изворима питке воде, те да ће разменом искустава сви заједно допринети очувању водних ресурса и решавању проблема који се јављају у тој области.

Мојца Халфан из словеначке Литије наглашава да сви партнери на пројекту имају јасну визију када је реч о заштити водних ресурса и да је то главни разлог за учешће у пројекту

"60 процената наше општине чине шума, а у њима се налази много извора. Ти извори су добри, чисти и ми желимо да такви и остану. То нас је управо и подстакло да будемо партнери на пројекту. Да једни другима покажемо примере добре праксе и да будућим генерација оставимо чисту воду, као што је сада имамо", закључила је Мојца Халфан.

У четвртак 9. марта и петак 10. марта предвиђене су бројне активности које ће у фокусу имати заштиту и одрживост водних ресурса. Планиране су и посете Бари Трсковачи, археолошком налазишту Гомолава, које се налази на обали реке Саве код Хртковаца, Кленку и излетишту Борковац, у оквиру којих ће бити презентоване и ЕУ директиве о квалитету воде.

Поред уводног пројектног догађаја у Руми планирано је и да свака од локалних заједница које учествују у пројекту организује по један пројектни догађај. Рума ће средином септембра 2018. године поново бити домаћин партнерским градовима, након чега ће пројекат и званично бити завршен.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001