Министар просвете Шарчевић: Рума једна од ретких општина која измирује на време све обавезе према школству

величина слова

7. март 2017.

Poseta Ministra prosveteМинистар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић посетио је данас Општину Рума и том приликом се у Градској кући састао са челним људима локалне самоуправе, председником Општине Рума Слађаном Манчићем и његовом заменицом Маријом Стојчевић.

Један од главних разлога за министарску посету јесте и нови Закон о дуалном систему, који би на боље требао да реформише систем образовања у Србији.

Председник Општине Рума Слађан Манчић се захвалио министру Шарчевићу на посети и напорима које Министарство просвете улаже у реформу школства и образовног система Србије.

Sladjan Mancic"Ја сам министра Шарчевића упознао са напорима које ми као румска локална самоуправа чинимо како би се образовне установе подигле на што виши ниво. Информисали смо министра са висином средстава које издвајамо за основно и средње образовање. Са поносом смо истакли чињеницу да Општина Рума не дугује ниједној школи ни динара, ни по једном основу. Све обавезе редовно измирујемо и како нам је сам министар рекао једна смо од ретких општина која у томе успева. То за нас велико признање. Такође, дуално образовање ће наићи на велику подршку Општине Рума, привредни развој у нашој општини изискује увођење таквог једног система. Постоје одличне полазне основе, које се огледају пре свега у новим производним погодима који су, или који ће ускоро бити отворени у нашој општини.", изјавио је Манчић.

Министар просвете Младен Шарчевић је нагласио да ће искуства развијених земаља бити путоказ и водиља у имплементацији дуалног образовања, а да се јавна расправа о Закону о дуалном образовању очекује у априлу.

Mladen Šarčević"Компаније које су дошле у Србију очекују боље обучену радну снагу и зато је дуално образовање од изузетне важности. Оно је спона између привреде и образовања. Општина Рума свакако може послужити као један од бољих примера када је реч о привредном развоју, а посебно ме радује јер се махом запошљавају млади људи. Размишљамо о будућности наше земље и то је један од главних разлога зашто инсистирамо на дуалном образовању", рекао је Шарчевић.

Министар просвете је напоменуо и да је за сваку похвалу  чињеница да Општина Рума измирује редовно своје обавезе према предшколским установама и школама.

"То, иначе, није чест случај. Многе локалне самоуправе муче наслеђена дуговања, то је био случај и са Општином Рума, али је румска локална самоуправа нашла начина да успешно превазиђе ту ситуацију", казао је министар Шарчевић. Он је додао и да Министарство просвете, науке и технолошког развоја активно ради и на плану уписа за наредну школску годину, а како би се цео посао обавио што ефикасније и боље укључени су и представници општина и привреде.

Министар просвете је у Руми присуствовао и Активу директора Срема, који је одржан у Средњој стручној школи "Бранко Радичевић", а Шарчевић је поред наше општине данас посетио и Шид и Инђију.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001