Одржан Локални буџетски форум

величина слова

2. март 2017.

Lokalni budzetski forumУ организацији Општине Рума данас је у Конференцијској сали Културног центра одржан Локални буџетски форум – јавна расправа о буџету за 2017.

Позиви за локални буџетски форум упућени су свим релевантним организацијама, удружењима, невладином сектору и грађанима, а у фокусу је био пројекат "Партиципативно буџетирање".

На форуму су говорили шефица Одељења за финансије, привреду и пољопривреду Биљана Дамљановић и координатор Тима за спровођење пројекта "Партиципативно буџетирање" Драган Косановић, који је окупљене у КЦ-у подсетио да је локална самоуправа у буџет за 2017. годину уврстила пет пројеката из "Партиципативног буџетирања".

 

Дакле, на предлог грађана у буџет Општине Рума за 2017. годину су уврштени следећи пројекти који ће се реализовати у самом граду: пројекат Ормарићи за ђаке - ОШ „Вељко Дугошевић“, пројекат Мој Паркић-Мој Бродић - санација и реновирање и Авантура парк за децу - прилагођена за предшколце. Од сеоских пројеката у Одлуци о буџету нашли су се пројекат Пешачко - бициклистичке стазе Жарковац - Путинци и Уређење центра (1 фаза) - Хртковци.

BudzetШефица Одељења за финансије, привреду и пољопривреду Биљана Дамљановић је данас представила Одлуку о буџету Општине Рума за 2017. годину и нагласила да су свих пет пројеката из "Партиципативног буџетирања" од истог приоритета за локалну самоуправу.

"За Општину Рума су сви пројекти који су уврштени у Одлуку о буџету приоритетни. Од већих пројеката из "Партиципативног буџетирања" издвајају се пешачко - бициклистичка стаза између Жарковца и Путинаца и уређење "Бродића паркића" у Руми. Активности на постављању ормарића у ОШ "Вељко Дугошевић" су, колико је мени познато, већ почеле, али свакако очекујемо да се сви пројекти реализују у овој години", изјавила је Биљана Дамљановић.

buxetДанашњи Локални буџетски форум је завршни корак пројекта "Партиципативно буџетирање", сматра Драган Косановић, али и важан искорак ка транспарентости буџетског процеса.

"Разговором са свим актерима у пројекту "Партиципативно буџетирање", ми смо дошли до закључака који имају за циљ да унапреде систем и процес буџетирања у наредној години. То нам је на неки начин и пракса за убудуће. Кроз дискусију са удружењима и грађанима детектујемо све евентуалне проблеме, гледамо на које начине да унапредимо процес, али и да задржимо све оно добро. Такође, кроз транспарентност у креирању буџета ми подижемо на виши ниво цео процес буџетирања, што ће резултовати тиме да он буде разумљив за сваког грађанина наше општине", рекао је Косановић.

Он је нагласио и да локална самоуправа настоји да брендира пројекат "Партиципативно буџетирање", како би Општина Рума постала пропознатљива по том пројекту, јер је он врло добро прихваћен од стране грађана.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001