Општина Рума финансира вантелесну оплодњу - пет парова већ остварило право

величина слова

27. фебруар 2017.

Marija Stojcevic i Smilja LoncarОпштина Рума од ове године финансира четврти покушај вантелесне оплодње.

Основни предуслов за остваривање права је да је брачни пар већ имао три покушаја вантелесне оплодње на терет средстава обавезног здравственог осигурања, а право ће имати и парови који су одбијени од стране Републичке комисије, а према медицинском налазу вантелесна оплодња је једини начин да дођу до жељене трудноће.

Општина Рума ће у 2017. години финансирати 10 парова са по 220.000 динара, али уколико се у току године јави више од десет парова локална самоуправа је спремна да обезбеди и додатна средства за ову меру помоћи, истакла је заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић, на данашњој конференцији за медије у Градској кући.

"Уколико буде поднето више од десет захтева у 2017. години, приступићемо ребалансу буџета и обезбедићемо средства како би изашли у сусрет свим паровима који имају проблема са стерилитетом. Иначе, старосна граница у Општини Рума за жене износи 44 године, што је за две године више него што је на снази у Републици Србији. Подизање старосне границе на 44 године је такође је један од начина да покушамо да помогнемо свим женама да се остваре као мајке и добију потомство", изјавила је Марија Стојчевић.

Председница општинске Комисије за вантелесну оплодњу др Смиља Лончар је нагласила да је процедура за добијање средстава једноставна и кратка, али и да се Општина Рума скупштинским усвајањем Одлуке о условима и начину остваривања права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу сврстала у круг одабраних локалних самоуправа, које размишљају о будућности.

 

"Стерилитет није само наш локални проблем, то је проблем многих европских земаља. Недавно је у Србији старосна граница за жене подигнута са 40 на 42 године, а Рума нуди могућност свим женама, које испуне једноставне критеријуме, да остваре право још један покушај вантелесне оплодње до ненавршене 44 године. То је заиста за сваку похвалу. Ова година је тек почела, а Комисија је позитивно одговорила на већ пет захтева, што јасно показује да врло брзо решавамо захтеве", казала је др Лончар и позвала све жене које се још нису оствариле као мајке да се са потребном документацијом обрате општинској Комисији.

Право на четврти покушај вантелесне оплодње о трошку Општине Рума могу остварити сви парови који живе у брачној или ванбрачној заједници, а имају барем годину дана пребивалиште на територији Општине Рума.

Средства ће бити доступна и женама које су рађале, али немају живо потомство, или имају једно дете, а немају услова да природним путем добију друго дете(секундарни стерилитет).

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001