Дуално образовање - Сарадња Општине Рума и привредника

величина слова

22. фебруар 2017.

Privredni savetУ фокусу данашње II седнице Привредног савета Општине Рума био је систем дуалног образовања. Представници привреде, локалне самоуправе и Сремске привредне коморе дискутовали су о бенефитима система дуалног образовања, који има за циљ да реши проблем неусклађености понуде и тражње на тржишту рада.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић је истакао да је увођење дуалног образовања неопходно и да покретање привредних активности, што је био примарни циљ локалне самоуправе, мора пратити и дуално образовање.

"Успели смо као локална самоуправа да у Општину Рума доведемо значајне привредне субјекте који су запослили велики број људи. Међутим, честа је појава да поједине тражене образовне профиле радника не можемо да обезбедимо. Привреда тражи динамичније промене у образовном систему и ми се надамо да ће образовни систем са увођењем дуалног образовања успети да подмири све потребе привреде. Локална самоуправа има велика очекивања од најављеног увођења дуалног образовања", поручио је Ковачевић.

Презентацију о дуалном образовању одржала је Стана Јевић, самостална стручна сарадница из Сремске привредне коморе, која је том приликом истакла да у региону Срема постоје добре основе за увођење дуалног образовања, те да су поједине компаније попут "Вахали бродоградилишта" у Сремској Митровици и "Боша" у Шимановцима већ повукле конкретне потезе.

Stana Jevic"Постоје и друге компаније из Срема, попут "Митроса", заинтересоване да учествују у дуалном образовању, које ће им донети квалификовану радну снагу оспособљену за производне активности. Тренутна анализа тржишта рада јасно указује да на евиденцији незапослених имамо много образовних профила који реални нису потребни привреди, а са друге стране не постоје квалификовани радници који могу да одговоре захтевима новоотворених компанија. Проблем имају и млади људи који завршавају школе, али и послодавци који не могу да пронађу адекватну радну снагу, већ су приморани да до ње долазе преквалификацијом или на неки други начин", казала је Стана Јевић.

Она је нагласила и да чак 50 одсто средњошколаца у Швајцарској похађа наставу по моделу дуалног образовања, што значи да ђаци праксу обављају у компанијама, да су за рад тамо плаћени и након завршетка средње школе тамо се и запошљавају.

Члан Привредног савета Владимир Лалошевић је одржао данас презентацију Пројекта ране селекције, оспособљавања и каријерног вођења ИКТ кадра у систему дуалног образовања на нивоу Општине Рума.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001