Едукација ђака о штетности дуванског дима

величина слова

21. фебруар 2017.

PredavanjeБрој пушача међу младима, или боље рећи децом, свакодневно расте. Забрињавајући је податак да се млади све чешће и све раније окрећу овом пороку, па један број њих први пут проба цигарету већ са 10 година. Најскорија истраживањима о употреби цигарета међу младима показала су да бар један од 10 ученика сада пуши цигарете.

Са циљем подизања свести код младих људи (деце) о негативним последицама дуванског димаХуманитарна организација"АДРА Србија", организује предавањау румским школама из области штетности дуванског дима, превенције и одвикавања од пушења.

Зоран Мирјанић из ХО "АДРА Србија" одржао је данас у ОШ "Душан Јерковић" предавања ђацима од петог до осмог разреда.

"Радимо по програму др Петра Боровића. Уз презентацију и разговор са децом покушавамо да представимо причу о пушењу као нешто што је штетно, с тим што одвојимо време и да разговарамо и о стилу живота. Радимо у малим групама како би деца могла што лакше да прате предавања, али и како се не би устручавала да поставе питање", каже Мирјанић.

Статистика у Србији, када је реч о пушењу међу децом, је шаролика и присутне су разлике од региона до региона, тврди Мирјанић.

"Ситуација у Руми је међу бољим примерима у нашој земљи и колико је мени познато скоро да нема пушача узраста пети, шести разред, док у неким деловима Србије имамо ђаке првог разреда који пуше. Морам нагласити да велики проблем представља пасивно пушење и огроман проценат деце ми каже да су њихови родитељи пушачи. Дакле, поред деце морамо радити и са одраслим људима, како би они схватили колико дувански дим штети њиховој деци", закључио је Мирјанић.

Директор ОШ "Душан Јерковић" Лаза Миличевић напомиње да ова образовна установа значајну пажњу посвећује превентивном раду.

"Зато смо се и одлучили да угостимо ХО "АДРА Србија". За нас је превенција изузетно битна ствар, посебно када је реч о оваквој једној теми где је у фокусу здравље ученика. Ми смо скоро имали предавања и на тему наркоманије, алкохолизма, насиља и злоупотребе на интернету. Све су то корисна предавања, која су одлично прихваћена код ученика, што нам је и најважније", изјавио је Миличевић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001