У винограду Пољопривредне школе обележен Свети Трифун

величина слова

14. фебруар 2017.

RezidbaРезидбом винове лозе данас је у СППШ "Стеван Петровић Бриле" на симболичан начин обележен празник Светог Трифуна, заштитника виноградара, и уједно је озваничен почетак нове виноградарске сезоне.

Ученици румске Пољопривредне школе у току свог школовања пролазе кроз целокупан процес виноградарске производње, а резидба је један од најважнијих елемената у воћарству и у виноградарству, сматра наставник стручних предмета Александар Мишковић.

"Након теоријске, наши ђаци сада пролазе кроз практичну обуку. Имамо разне сорте грожђа тако да ученици могу да науче и примењују различите начине резидбе, од кратке резидбе до мешовите и дуге. Уз ученике треће године који орезују винову лозу, ту су и ученици прве и друге године који се уводе у тајне виноградарства, а све са циљем да стечана знања после пренесу у своје винограде", изјавио је Мишковић.

Виноград Пољопривредне школе је данас освештан, а свештенство Српске православне црквe је, уз молитве, орезане чокоте лозе залило освештаним вином. Јереј Бранислав Мишковић пожелео је виноградарима и пољопривредницима благородну годину.

Директор румске Пољопривредне школе Милан Пуповац напомиње да традиционална свечаност у школи није само обичан час из предмета воћарство и виноградарство.

"Ово је час који може много шире да се гледа. То је час и из верске наставе, грађанског васпитања, историје, традиције, етике, филозофије и свега оног са чиме можемо да повежемо вековну традицију постојања винове лозе и вина на терену Срема. Настојимо да данашњим ученицима, који настављају рад претходних генерација, усадимо љубав према виновој лози, да их правилно научимо основама виноградарства, што ће они касније примењивати у својим газдинствима", поручио је Пуповац.

Виноград Пољопривредне школе има око 450 чокота винове лозе, различитих квалитетних стоних и винских сорти грожђа.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001